Borger

Standhaftigt juletræ i Nuuk

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Der har ofte været problemer med juletræerne, som sættes op omkring Nuuk. Specielt, når vinterstormene raser. Derfor har Materielgården Nuuk taget initiativ til at lave bæredygtige- og vedligeholdelsesfrie juletræer, der kan håndtere stormene.

Niels Motzfeldt, som er driftsleder for Materielgården Nuuk, er initiativtageren til forsøget med bæredygtige juletræer.

”Vi har i mange år modtaget forskellige juletræer fra Danmark. Vi kæmper ofte med koordinering af leveringen af juletræerne til de andre byer og bygder i Kommuneqarfik Sermersooq. Træerne er desværre ikke kun dyre at fragte, men også dyre at vedligeholde. Derfor har vi udviklet et nyt juletræ”, siger driftsleder Niels Motzfeldt.

Et eksempel på de udfordringer, der kan dukke op med hensyn til juletræer til de andre byer, er Ittoqqortoormiit. Her skal man jo sørge for at få fragtet træerne, før RAL-skibet stopper. Træerne skal opbevares i et stykke tid, og når det så endelig er tid til at få dem ud, har de allerede mistet det meste af deres grannåle. Derudover kæmper man ofte med kraftige stormvejr i østen, så implementeringen af det bæredygtige juletræ vil betyde, at man både kan spare en del penge og have et smukt juletræ ude i byerne. På denne måde vil man så også have et juletræ på lager – klar til næste sæson.

Et udholdeligt juletræ

”Ud fra vores erfaringer med vinterstorme ved vi også, at træerne let kan blive til sørgelige syn. Derfor prøver vi nu med vores bæredygtige juletræer. Vi laver dem ud af kasseret elmast, hvor vi så bruger stålwire til at lave ”gran” og resten af dens ydre form. Det vil så kunne foldes efter brug, så man kan spare mere ved at kunne genbruge det. Julestjernen og lyset bliver lavet med LED, som bliver fastgjort, så det ikke stikker af i stormen”, siger Niels.

Der er i øjeblikket et forsøgsjuletræ under udvikling. Den vil blive sat op i Qinngorput, ved den første rundkørsel. Det vil blive sat op der, da man ud fra erfaring ved, at juletræerne bliver ramt af kraftigt stormvejr der. Hvis juletræet bliver en succes, vil man derefter arbejde på flere, som så kan sendes ud til byerne i Kommuneqarfik Sermersooq.