Borger

Nuuk Kunstmuseum køber 15 værker af Pia Arke hjem

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Siden hendes død i 2007 har Pia Arkes popularitet været stigende og takket været en stor donation fra Ny Carlsbergfondet, er det blevet muligt for Nuuk Kunstmuseum at købe hendes værker, der viser hendes perspektiv på livet som både grønlænder og dansker.

Før fandtes der kun to værker af Arke i offentlige samlinger i Grønland. Det ene er ejet af Grønlands Nationalmuseum, og det andet er ejet af Narsaq Museum. I 2017 og 2019 erhvervede Nuuk Kunstmuseum i alt fire værker af Pia Arke. Og med det nye køb i 2021 betyder det, at der kommer yderligere 15 værker til offentlige samlinger i Grønland, der nu blandt andet vil indeholde to kendte værker, nemlig Tupilakosaurus, som er et ni minutter langt videoværk, og ”Scoresbysundhistorier” fra 2003, der er lavet som en lang række collager.

”Vi betragter dette som en af de sidste muligheder for at erhverve en række meget væsentlige værker af Pia Arke og få dem til Grønland. Derfor er det med meget stor lettelse og glæde, at vi nu kan offentliggøre opkøbet. Vi sender en stor tak til Ny Carlsbergfondet for deres støtte”. – siger museumsleder ved Nuuk Kunstmuseum, Nivi Christensen.

De fleste af Pia Arkes værker stammer fra en dobbeltrolle som hverken/eller og både/og, der tages ud fra hendes personlige forhold til både Grønland og Danmark. Arke har som en af de første kunstnere taget fat i de komplicerede og følelsesladede koloniale relationer mellem Danmark og Grønland og fremvist dem på en humoristisk og reflekteret måde.

Hendes kunst er nået frem til adskillelige museer og privatpersoner verden over. De fleste af de ny-opkøbte værker befinder sig til låns ved kunstmuseet Louisiana i Humlebæk, Danmark.

Udstillingen af Pia Arkes værker kaldet ”Pia Arke – Drøm og Fortrængninger” på kunstmuseet Louisiana kan ses frem til 2. januar 2022. Derefter kommer udstillingen til at rejse videre til Kunstmuseum Brandts i Odense og Kunsten i Aalborg. De ny opkøbte værker vil først kunne ses i Nuuk Kunstmuseum i slutningen af 2022.