Med temaet ”Journey//Angalaneq//Rejse” som fokus til Nuuk Nordisk Kulturfestival, der starter den 28. oktober, vil Nuuk Kunstmuseum vise forskellige kunstudstillinger, der udforsker koloniale forbindelser, ekspeditioner og kulturmøder fra seks forskellige kunstnere.
Der er meget på Nuuk Nordisk Kulturfestivals program. Inklusive kunst som skal vises på Nuuk Kunstmuseum. De forskellige udstillinger, man ville kunne se, er ”Atlantikumi//i Atlanterhavet” af Jeannette Ehlers, Jessie Kleemann og Pia Arke, ”Oqaasiitsut//De Sprogløse” af Jukke Rosing og Marte Lill Somby, ”The Characters” af Tonje Bøe Birkeland og ”Reflecting Nuuk Nordic” som er en reflektionsscene, hvor man også vil kunne møde de forskellige kunstnere.
Udstillingen ”Atlantikumi//i Atlanterhavet” er et værk, der præsenterer de kvindelige kunstnere Ehlers, Kleemann og Arke, der hver især identificerer sig imellem to lande – splittet af Atlanterhavet.
Atlanterhavet har igennem mange år både forbundet og adskilt folk. Atlanterhavet har altid spillet en stor rolle som et bræt, hvor magtforhold og menneskers skæbner har udspillet sig. Deri ligger kunstværkerne, hvor de tre kvindelige kunstnere tager udgangspunkt i deres egne og andres historier i og omkring Atlanterhavet.
Udstillingen vil kunne ses fra den 28. oktober kl. 17.30 til den 31. januar 2022.
Udforskning af det indre og det ydre
”Oqaasiitsut//De sprogløse” er en udstilling, der viser en sårbarhed og lighed mellem Jukke Rosing og Marte Lill Sombys oplevelser og kulturer. Disse fortæller en kamp om at finde deres identitet og om at finde, hvad de begge har tabt – deres sprog (grønlandsk og samisk).
”The Characters” viser fiktive kvindelige karakterer, som udforsker deres tilstedeværelse i både det fysiske og videnskabelige landskab.
Begge udstillinger åbner ligeledes den 28. oktober kl. 17.30.
Debat med kunstnerne og andre eksperter
Reflektionsscenen ”Reflecting Nuuk Nordic” starter kl. 12.30 den 28. oktober. Dette kommer til at foregå på engelsk. Her vil emner som nationale museer og ”memory politics” blive bragt op. Disse handler om, hvordan vi som et samfund vælger, hvad der er værd at huske og hvordan. Dertil vil der også blive debatteret om landovergreb og kolonialisme, i led med at man udfordrer det nordiske i ”Nuuk Nordisk”.
Programmet for reflektionsscenen blev lavet i samarbejde mellem Nuuk Kunstmuseum, forskningsnetværket The Art of Nordic Colonialism, det samiske kunstnerkollektiv Daiddadallu og Nuuk Nordisk Kulturfestival.