Borger

Vil du gifte dig med mig?

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Ja! Det har i hvert fald 72 par valgt at sige til hinanden sidste år i Nuuk i forbindelse med en borgerlig vielse.

”Det er en dejlig opgave at vie folk. Folk er så glade og stemningen er god”, siger Lone Rosengreen Pedersen. Hun er borgerservicechef og medlem af kommunalbestyrelsen for Inuit Ataqatigiit og samtidig har hun haft vielsesbemyndigelse siden 2017.

”Faktisk var der flere borgerlige vielser sidste år i forhold til tidligere. I 2018 havde vi 50 vielser, 48 i 2019 og 72 i 2020. Det er en væsentlig forskel og jeg ved faktisk ikke hvad det skyldes”.

Hvis man ønsker at blive viet, skal man i første omgang udfylde en ægteskabserklæring. Her svarer man på nogle spørgsmål, såsom om man tidligere har været gift, om man ønsker at beholde sit navn efter vielsen osv.  

”Vi foretager vielser om onsdagen og om fredagen. De fleste vielser foregår i kommunalbestyrelsens mødesal men det hænder også, at vi foretager vielser et andet sted. Jeg har prøvet forskellige lokationer i byen, såsom stranden ved det gamle Ilisimatusarfik, ved Cirkussøen, på Dronning Ingrids Hospital eller inde i fjorden. På et tidspunkt var der et par der blev gift i Tatsip Ataa. Der var faktisk en romantisk historie bag lokationen. Parret valgte nemlig at blive gift i Tatsip Ataa, for det var der de havde kysset hinanden første gang. Vi prøver at være fleksible med folks ønsker”, siger Lone Rosengreen Pedersen.

Borgmester Charlotte Ludvigsen kan foretage vielser i Kommuneqarfik Sermersooq samt alle kommunalbestyrelsesmedlemmer.