Borger

Fornem boggave til skolen i Tasiilaq fra afgående forskningsleder ved Sermilikstationen

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

De sidste 50 år har Bent Hasholt været forskningsleder ved forskningsstationen inde i Sermilikfjorden bagved Tasiilaq – nu har han sagt ’farvel og tak’, men ikke før han gav skolen i Tasiilaq en fornem boggave.

Den 3. august 2021 var en uforglemmelig dag for forskningsstationen inde i Sermilikfjorden. Det var nemlig tid til at give forskningslederen Bent Hasholt en ordentlig afsked. Hasholt stoppede ellers officielt sidste år, men festlighederne blev flyttet til dette år på grund af Corona situationen.

Til afskedskaffemikken præsenterede Hasholt en gave til skolen som tak for mange års godt samarbejde. Gaven afslørede han, samtidig med at han fremviste sit eksemplar af Grønlands Flora, som han havde fået til låns af skoleinspektøren i 1972 – denne havde han fået lånt uden en bestemt afleveringstid, så han tillod sig at tage bogen med på pension.

Hasholts egen gave til skolen var en lang række forskellige fag- og skønlitterære værker om Grønland, hvoraf nogle var første udgaverne og antikvariske, mens andre var nutidige som f.eks. ”Profeterne i Evighedsfjorden” af Kim Leine. Gennem de 50 år, som Sermilikstationen har eksisteret, har elever fra Tasiilaq besøgt stationen mange gange. Derudover har flere forskere taget over til skolen for at fremme samarbejde og læring mellem elever og institutionen.

Forskningsstationen blev oprettet i 1970, hvor fokus var på undersøgelser af ændringer i iskappen og i hydrologi – viden om vand. Og det har Hasholt været en del af i næsten 50 år. Udover det har han tidligere været med til at udvikle grundlaget for indførelsen af vandenergi i Tasiilaq og har endvidere arbejdet med at understøtte vandenergi i Buksefjorden ved Nuuk.

Nu er håbet, at Københavns Universitet sammen med partnere fra andre universiteter i Europa kan udvide og udvikle stationens arbejde. Man drømmer om et større samarbejde med lokalbefolkningen og skoleelever, og om at kunne udføre forskning som kommer lokalbefolkningen til gode.

Skolen fremhævede, at de ikke sagde farvel til Bent Hasholt som en verdensfjern forskningsleder, men en engageret og involverende samfundsforsker.