Borger

Ny lyskunst i Passet: AZIZ, LIGHT!

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Der har været elektrikere på arbejde i Passet. De har netop sat en række lamper op på fjeldvægen og de forskellige lyssætninger er testet.

Lamperne er en del af lysprojektet Azizi, Light, et kunstprojekt af arkitekt Bilo Høegh Stigsen, der er indehaver af tegnestue Proces, som har sit kontor i Nuuk.
Polar EL er projektets samarbejdspartner og har stået for al el-ekspertisen, og projektet er finansieret af Nuuk Lokaludvalg og Sermeq Fonden.

Visionen med projektet er at skabe et byrum, som både er kreativt, sjovt, men også inspirerende.

”Aziz, Light! er et forsøg på at sætte kulør på vores hverdag, i et område, som er markant og dramatisk i

sin form, og som er et vigtigt forbindelsessted i Nuuk”, fortæller Bilo Høegh Stigsen.

Passet er en passage sprængt ind i fjeldet for at etablere vejforbindelse mellem Nuuk og Nuussuaq tilbage i slut 70´erne. Passet er en af den mest trafikerede veje i Nuuk med over 16 tusinde køretøjer i døgnet, samt et stort antal gående og cyklister.

Lamperne er programmeres med 5 lyssætninger. Et program som et skifter lysende tilfældigt, således at oplevelsen igennem passet altid bliver en ny lysoplevelse. Derudover har lamperne 5 forudindstillet programmer: LGBT, Støt Brysterne, Påske og et Jule program.

Lamperne tændes onsdag d. 23. juni med temaet LGBT, som en hyldest til det mangfoldige. Juni er LGBT månede.

Navnet ”Aziz, Light!” er et filmcitat fra filmen ”Det 5. Element” af Luc Besson.  I filmen er Aziz en dreng der har den opgave at hold et spejl for at bringe sollys ind i mørket.