Politik

Valg under Corona – brevstem, hvis du vil undgå kø

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Valget den 6. april bliver et specielt valg af flere årsager. Vælgerne skal stemme både til Inatsisartut og kommunalbestyrelsen samt til bygdebestyrelserne i bygderne og til menighedsrepræsentationen i Nuuk. Og så kommer valget til at foregå under de gældende Corona-restriktioner, som betyder, at der kun må være 100 personer forsamlet indendørs.

I de fleste af kommunens byer giver det ingen problemer, men i Nuuk er der normalt perioder hvor der er mere end 100 vælgere på afstemningsstedet ad gangen. Det problem er blevet løst ved at flytte valghandlingen til Inussivik og dele hallen op i fem lokaler, en fremgangsmåde der er godkendt af Corona-staben. 

”Vælgerne får udleveret stemmesedler ved borde på baggrund af deres fødselsdage. Efterfølgende bliver vælgerne fordelt mellem lokalerne, hvor de afgiver deres stemme til hvert valg. Der må være op til 100 personer i hvert lokale ad gangen, så der er risiko for at komme til at stå i kø udenfor”, fortæller Sekretariatschef Christina Heilmann Rasmussen.

Hvis du vil være sikker på ikke at skulle stå i kø i kulden, er der heldigvis et alternativ til at stemme på valgdagen.

”Vi opfordrer alle til at brevstemme, enten i borgerservice eller ved de stande vi har i byens butikker”, siger Christina Heilmann Rasmussen.