Borger

Nukissiorfiit og Kommuneqarfik Sermersooq sætter hurtigladere op i Nuuk

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Der er nu godt nyt til ejerne af de flere end 725 el- og hybridbiler, der i dag kører rundt på vejene i Nuuk. Nukissiorfiit har nemlig i partnerskab med Kommuneqarfik Sermersooq opsættes fem nye offentlige hurtigladere i byen, der er klar til at ’fylde’ grøn strøm på batterierne.

Indtil nu har der kun været en enkelt hurtiglader i Nuuk, hvilket er utilstrækkeligt ift. den stigende efterspørgsel, men med de nye ladestationer vil det offentlige ladenetværk få øget kapaciteten markant.

Helt grundlæggende har der længe været behov for en klar strategi og ny infrastruktur ift. opladning af el- og hybridbiler, hvilket Nukissiorfiit sammen med Kommuneqarfik Sermersooq nu tager ansvaret for.

Det betyder bl.a., at det nu er slut med at vente i timevis på at få ladet batteriet op, da de nye hurtigladere klarer opgaven på cirka 30 minutter.

Begejstret borgmester

De nye hurtigladere vækker da også begejstring hos Nuuks borgmester, Charlotte Ludvigsen, der ser den nye infrastruktur og partnerskabet med Nukissiorfiit som et vigtigt skridt mod målet om en grøn hovedstad.

”Jeg er stolt over at vi i kommunalbestyrelsen ved at afsætte penge til det, har været med til at sikre der er kommet ladestandere til at Nuuks mange el- og hybridbiler. Det er et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Klima er et centralt punkt i vores verdensmålsstrategi, derfor har vi i kommunen også skiftet, mange af vores biler til el-biler.  Vi håber at de nye ladere kan give flere lyst til at skifte til en miljørigtig bil” siger Charlotte Ludvigsen.

To af de nye hurtigladestandere er allerede i drift, og er placeret uden for Brugseni Natalie og Brugseni Qinngorput. På begge ladestanderne kan to biler lade samtidig.

Herudover kommer tre nye ladere i Nuuk Center som også er klar til brug i denne uge. I Nuuk Center, hvor der allerede er opsat en lader, vil det nu være muligt at have 9 biler tilkoblet til opladning samtidigt. Konkret betyder partnerskabet, at kommunen medfinansierer hardware til ladenetværket, mens Nukissiorfiit driver og servicerer ladestanderne.
Ifølge planen skal der senere i år sættes yderligere én hurtiglader op, og i løbet af foråret vil Nukissiorfiit også tilbyde leje af hurtigladere til private og virksomheder i Nuuk. Laderne er bygget til at modstå det arktiske klima, og alt afhængigt af bilmodellen bruger de 2-5 timer på at oplade batteriet.

Nukissiorfiit tager ansvar

At det netop er Nukissiorfiit, der står i spidsen for udrulningen af en ny lade-infrastruktur, er ikke tilfældigt. Som eksperter i energi og i særdeleshed grøn strøm, er virksomheden den rette til at tage opgaven på sig, fortæller energidirektør for Nukissiorfiit, Kaspar Mondrup.

”Elbiler er fremtiden, og takket være det stærke partnerskab med Kommuneqarfik Sermersooq kan vi med de nye hurtigladere gøre det nemmere og mere attraktivt at vælge el- og hybridbiler til. Det er ganske væsentligt for at nedsætte Grønlands CO2-udledning,” siger Kaspar Mondrup, der håber på, at også andre kommuner får lyst til at indgå lignende partnerskaber med Nukissiorfiit.

Konkret kan hver af de fem nye hurtigladere i Nuuk tilkobles to biler ad gangen, og elbilejere får mulighed for at benytte sig af Nukissiorfiits nye ladenetværk, ”Nukissalik,” ved at registrere sig på hjemmesiden (nukissalik.gl). I løbet af foråret lanceres også en App til smartphones. Når man er tilmeldt, kan man nemt finde ledige standere til opladning og betale for sit forbrug et og samme sted.

Der er desuden flere spændende partnerskaber på vej mellem Nukissiorfiit og andre aktører på el- og hybridbilmarkedet, der fremover skal gøre det endnu mere attraktivt at vælge smarte løsninger til. Disse vil Nukissiorfiit løfte sløret for i løbet af de kommende måneder.