Borger

Udstilling: ”Og hustru // Nulialo”

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Nuuk Kunstmuseum åbner udstillingen ”Og hustru // Nulialo”, som er en udstilling med tre kvindelige kunstnere, der alle rejste med deres ægtemænd til Grønland mellem 1900 og 1940. Udstillingen kører fra 4. februar til 21. marts.

Christine Deichmann, Oda Isbrand og Ellen Locher Thalbitzer var alle tre udøvende kunstnere. De maler et andet Grønland end deres samtidige mandlige kollegaer, som oftest var på ekspedition eller havde en mission i Grønland. De var medrejsende og havde ikke forpligtelser i Grønland som deres ægtemænd. De så noget andet, og malede noget andet. Et motiv som går igen, gennem de tre kvinders produktion er kvinder og børn.

Alle tre har de stået i skyggen af deres mænd, lidt uden for det hele og glemt, fordi de var kvinder. Alle tre var en del af tidens kunststrømninger. Udstillingen vil sætte fokus på de tre kvinders værker, og at de ikke bare var medfølgende hustruer, men seriøse, dygtige og udøvende kunstnere i en tid, hvor en kvinde først og fremmest skulle blive gift og passe hjem og børn; ikke blive udøvende kunstnere.

Med udstillingen sætter man også fokus på, at der ud over disse tre kunstnere stort set ingen kvinder er i den grønlandske kunsthistorie før 1940. Der er ingen kvindelig pendant til Aron fra Kangeq. Kvinderne er med deres hænder vævet ind i kunsthåndværk, perlebroderier og dragter, men deres navne blev ikke optegnet og sat på deres værker; indtil videre er de glemt af historien.

I forbindelse med udstillingen vil der udgives et katalog, som bliver første skridt i retningen af en kunsthistorisk opsamling af viden om kvindelige kunstnere i Grønland før 1940. Udstillingen er støttet af Tips- og Lottomidlerne og værkerne er udlånt af privat ejere, Ammassalik Museum, Galleri Roar Christiansen, Arktisk Institut og Grønlands Nationalmuseum og Arkiv.

Udstillingen åbner 4. februar kl. 17 på Nuuk Kunstmuseum.