Borger

Ny budgetlov: Stop for vækst i Sermersooq

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Et nyt lovforslag fra Naalakkersuisut vil gøre livet surt for kommuner der oplever vækst

 Med et forslag til en ny budgetlov vil Naalakkersuisut lægge kommunerne i økonomiske håndjern. Lovforslaget slår fast at kommunernes udgifter højest må stige med én procent om året og højest fire procent over to år. I Kommuneqarfik Sermersooqs tilfælde vil det betyde øjeblikkelige serviceforringelser for borgerne.

”Langt de fleste år vokser vores befolkningstal med lige under en procent. Hvis vi ikke har mulighed for at lade vores udgifter følge med befolkningstallet er vores eneste mulighed at skære ned på den service vi giver til borgerne, og det vil jeg kæmpe imod”, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq Charlotte Ludvigsen.

 Den nye budgetlov vil medføre nedskæringer på den almindelige drift i Kommuneqarfik Sermersooq, og vil samtidige begrænse kommunes muligheder for at investerer i områder, som børnepasning, skoler, socialt udsatte eller infrastruktur. Forslaget vil derfor sætte udviklingen i stå.

”Vores borgere har en forventning om at vi hvert år bliver bedre til at løse vores opgaver. Det har jeg også selv. Jeg gik ind i politik for at forbedre forholdene for borgerne, men det ser ud til at vi nu kan blive tvunget til bare at acceptere tingenes tilstand og det finder jeg meget uheldigt”, siger Charlotte Ludvigsen.

 Sermersooq-borgmesteren undrer sig over hvorfor lovforslaget er blevet fremsat, når det vil have så alvorlige konsekvenser for servicen og udviklingen i landets største kommune.

”Jeg har svært ved at se dette forslag som andet en et nyt tiltag i Naalakkersuisuts kamp mod hovedstaden. Forslaget vil gøre livet meget svært for kommuner i vækst, men vil ikke have nogen betydning for de kommuner der oplever fraflytning. Det virker som om Naalakkersuisut går målrettet efter at straffe vores borgere”, siger Charlotte Ludvigsen.