Borger

Tiltrængt begivenhed om selvmordsforebyggelse

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Torsdag den 29. oktober var der aftenarrangement for borgerne i Tasiilaq om selvmordsforebyggelse.

Aftenen blev arrangeret af en af borgerne i Tasiilaq Elise Uupi Kuitse, medarbejderen i Kommuneqarfik Sermersooqs Sundhed, Fritid og Kultur afdelingen, Arkalo Skifte og i samarbejde med KRK-INUA i Tasiilaq. 

”Selvmord kan virke som smittende, så vi følte, at vi måtte gøre noget. Derfor har vi lavet et arrangement. Vores vigtigste mål for arrangementet er, at folk forstår, at depression kan overvindes,” fortæller Elise Uupi Kuitse.

Sammenkomsten der foregik i forsamlingshuset i Tasiilaq var velbesøgt, fortæller Elise Uupi Kuitse:

”Unge som ældre deltog. På grund af corona restriktioner var der begrænsninger på 60 personer i vores forsamlingshus, og der kom 60 personer til arrangementet. Dette viser, at aftenarrangementet var en tiltrængt begivenhed. Aftenen forløb godt, derfor besluttede vi at lave et arrangement igen. Vi har dog ikke sat dato på endnu,” fortæller Elise.

Teater, musik og foredrag

Aftenen begyndte med en intens teaterforestilling, som blev udført af unge skuespillere fra Tasiilaq. Forestillingen har til formål at vise, hvor kostbart livet kan være, fortalte Elise Uupi Kuitse.

Præsten James Ignatiussen og Karoline Bianco, der arbejder med Think Inuk, holdt foredrag.

”Karoline Bianco der arbejder med Think Inuk fortæller i sin fremlæggelse, hvordan man kan ændre tankerne, samt hvor og hvordan man kan henvende sig for at bede om hjælp,” sagde Elise.

Ud over teaterforestilling og foredrag, stod musikskolen i Tasiilaq for underholdning. Der var en overraskelse, hvor rapperen Kim Jakobsen underholdt med ”Kissaatitit sissuikkit” (”pas på dine ønsker” på dansk) som en gave til deltagerne.

Der var lavet plancher med skønne budskaber, for at vise, at livet ikke altid er dårligt. De skønne budskaber skal få folk til at ønske endnu mere at leve, og på baggrund at disse blev der foretaget debatter for deltagerne.

Elise Uupi Kuitse fortæller, at man har hvisket skønne ord til alle der er på vej ud, da arrangementet sluttede.