Borger

Issittup qullii – lyskunst i vinterens mørke

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Lys og farver skaber stemning, og i løbet af vinterens mørkeste måneder glæder Nuuk Kunstmuseum sig til at huse lyskunstudstillingen ’Issittup qullii’ med Frederik ’Kunngi’ Kristensen og Naleraq Eugenius. Der er fernisering lørdag den 7. november kl. 15, hvor bl.a. Aqqaluk Lynge vil holde åbningstalen.


Udstillingens titel, Issittup qullii, spiller især på det sidste ords dobbelte betydning på grønlandsk. Det betyder både lys men også tårer. Det er Kunngis årelange leg med ord i sine digte, der også spiller ind i titlen. Titlen betyder: ”Arktis’ lys/tårer”, og hentyder først og fremmest til de forskellige lys vi oplever i løbet af vinteren, men også til de tårer der bryder frem når vi mødes af vinterens kolde vind.


Naleraq Eugenius arbejder med lyskunst, og er meget inspireret af japansk lys- og digital kunst. ”Jeg mærker altid rummet først og finder forskellige muligheder når jeg skal belyse noget. Til denne udstilling programmerede jeg lyset så farveskiftende går så langsomt at man slet ikke kan mærke det. Det er også meget vigtigt for mig at farver ikke blandes for meget, så man holder farveskift så forsigtigt som muligt”, siger Naleraq om lysinstallationen. Malerierne og lysinstallationen skaber sammen et univers af lys og farver, hvor værkerne hele tiden ændrer sig og man som beskuer hele tiden udfordres til at se værkerne på ny.


Udstillingen har været et år undervejs og viser ni af Kunngis værker malet i refleksfarver og udvalgte digte. Kunngi har været æresmedlem af kunstnersammenslutningen KIMIK siden 2017, han har udgivet et utal af bøger med digte, og har desuden for nyligt udgivet sit fjerde musikalbum. I udstillingen vil man kunne opleve Naleraq Eugenius’ lysinstallation interagere med Kunngis malerier, samt en stor landskabsprojektion. Naleraq har tidligere udstillet lyskunst i Taseralik i Sisimiut, og sidste år i december var han aktuel med Luminous Greenland, som var en udendørs lysinstallation i stor skala på Ukkussissaq (Store Malene) og som efterfølgende rejste i Grønland.


Udstillingen er støttet af Selvstyrets Kulturmidler. Udstillingen åbner den 7. november, og kan opleves indtil den 24. januar.