Borger

Boligsag: Naalakkersuisut udlejer med underskud

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Selvstyret benytter selv den boligmodel, som Kommuneqarfik Sermersooq angribes for.

Må offentlige myndigheder leje boliger af private, for derefter at udleje dem med tab?

”Reglerne gælder kun for de andre”, er tilsyneladende Naalakkersuisuts holdning. Mens Naalakkersuisut har sendt Kommuneqarfik Sermersooq i Tilsynsrådet, for at benytte denne ordning til at skaffe 416 boliger til Nuuks borgere, viser et svar på et paragraf 37 spørgsmål, at selvstyret selv gør det samme for at skaffe personaleboliger.

I svaret, der er givet af Naalakkersuisoq for Sundhed Anna Wangenheim, fremgår det, at sundhedsvæsnet i nogle tilfælde betaler en leje, der er tre gange højere, end den pris som lejerne betaler for at bo i dem. Huslejetilskuddet begrundes med, at det er nødvendigt for at kunne rekruttere medarbejdere til sundhedsvæsnet.

”Jeg er enig i, at det vigtigt er sikre medarbejdere til sundhedsvæsnet, men det er altså også vigtigt, at løse den massive boligmangel der er i Nuuk. For mig giver det derfor ingen mening, at Naalakkersuisut vil forbyde os at bruge en metode, som de selv mener er nødvendig at tage i brug”, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen.

I svaret oplyses det også, at Naalakkersuisut har planer om at opføre 60 personaleboliger for at afhjælpe problemet med de manglende personaleboliger. Det glæder Sermersooqs borgmester, men vækker også samtidig undren.

”Vi er tilsyneladende enige om, at boligmanglen skaber store problemer overalt i samfundet. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor Naalakkersuisut ikke ønsker at sætte sig sammen med kommunerne og finde en løsning på problemet. Det mener jeg faktisk, er det mindste, borgerne kan forvente af deres politikere”, siger Charlotte Ludvigsen.

Naalakkersuisut har afsat 3 millioner kroner om året fra 2022 til at opføre personaleboliger til sundhedsvæsnet.