Borger

Budgetforligspartier: 1.850 flere boliger over de næste 6 år

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Forligspartierne i Kommuneqarfik Sermersooq Inuit Ataqatigiit, Samarbejdspartiet og Demokraterne er blevet enige om at igangsætte opførelsen af 1.850 boliger i budget 2021. Boligerne opføres i hele kommunen og skal stå klar inden for de næste 6 år.

Det er en menneskeret at have adgang til egen bolig. Det mener forligspartierne i Kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq, der netop har indgået et budgetforlig for budget 2021. Inuit Ataqatigiit, Samarbejdspartiet og Demokraterne er blevet enige om at igangsætte opførelsen af 1.850 boliger i hele kommunen over de næste 6 år. Tallet svarer til antallet af personer på nuværende venteliste til almene boliger hos Iserit.

I dag oplever kommunen store udfordringer med at imødekomme borgeres behov for boliger. Det betyder, at familier er nødsaget til at fraflytte byer som Tasiilaq og Nuuk. Særligt de unge er ramt af denne udfordring og ønsker sig egen bolig. I byerne Paamiut og Ittoqqotoormiit ser kommunen et stort behov for at modernisere den eksisterende boligmasse til borgernes ønsker og behov, så Kommuneqarfik Sermersooq understøtter et godt og sundt liv – uanset, hvor man bor.

– At have et sted at bo og opholde sig hænger sammen med alt andet i tilværelsen. Det er svært at se en god og sund tilværelse uden et godt hjem. Derfor er det vigtigt, at vi tænker på alle borgere, når vi griber bolig-udfordringen an. Jeg glæder mig over, at vi blandt forligspartierne har kunne samles om denne ambitiøse plan for boligområdet, siger Borgmester Charlotte Ludvigsen (IA)

Det bliver det kommunale boligselskab Iserit, der skal stå for udvidelsen boligmassen med mindst 1.850 boliger over de næste 6 år. Boligmassen skal udvides med alle former for boliger og botilbud. Både ungdomsboliger, familieboliger og ældreboliger prioriteres – og så glemmer forligspartierne ikke de skæve eksistenser, da botilbud til disse borgere også prioriteres i budgetforliget.

Med budgetforliget beder forligspartierne Iserit om at implementere en årlig vækst på 100 nye boliger i Nuuk, hvoraf 50 øremærkes til ungdoms- og ældreboliger.

I Tasiilaq og Paamiut skal Iserit udvide boligmassen med 10-15 nye boliger hvert år de næste 10 år. Udvidelsen sker i takt med, hvad entreprenører har kapacitet til føre ud i livet.

I Ittoqqortoormiit bedes Iserit om at fremskynde moderniseringen af boligmassen, så byens borgeres ønsker og behov opfyldes.

Og så skal Iserit opføre botilbud til kommunens hjemløse. Det ligger forligspartierne på sinde, at de særligt udsatte borgere skal sikres en tryg tilværelse i videst muligt omfang.

– Det er vigtigt, at vi får hele kommunen med, når vi tager hånd om boligudfordringerne. Det er ikke kun i Nuuk, at vi ser udfordringer med boligmassen. Med dette budgetforlig tager vi hånd om de boligudfordringer, vi har i alle kommunens byer – fra Ittoqqortoormiit og Tasiilaq til Paamiut og Nuuk, siger Justus Hansen (D) om budgetforliget.

Du kan læse budgetaftalen her