Borger

Nyt asfaltværk skaber positiv kædereaktion

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Når lufthavnsbyggeriet i Nuuk er afsluttet, overtager Kommuneqarfik Sermersooq et topmoderne asfaltværk, der er meget mere effektivt og miljøvenligt end sin slidte forgænger. Det kommer til at gavne flere parter.

Der er flere vindere af det nye asfaltværk, men i første omgang er det miljøet og borgerne.

Hvis du eksempelvis er billist i Nuuk, har du sikkert bemærket, at bilen har ligget roligere på vejen flere steder den seneste tid. Det skyldes, at det nye asfaltværk er oppe at køre, og kvaliteten af den asfalt der produceres er væsentlig højere end asfalten fra det gamle værk. Og så går det tilmed meget hurtigere at producere end tidligere.

Mens det tidligere værk kunne producere omkring 30-40 tons asfalt i løbet af en time på fuld damp, kan det nye værk klarer op til 150 tons på samme tid, og så er det uden at påvirke miljøer nær så meget. Det nye asfaltværk er miljøgodkendt og opfylder alle de miljøkrav, som man i Danmark ville stille til et nyt asfaltværk.

Filler og støv fra stenmaterialerne opsamles og genanvendes i asfaltproduktionen, lige som det nu er muligt at genanvende gammelt, opgravet asfalt i de nye produktioner. Denne miljøgevinst betyder yderligere besparelse i materialeforbrug.

Til gavn for flere

Selvom det nye værk er placeret i Nuuk, kommer dets betydning til at række langt ud over bygrænsen. Da asfalt kan transporteres i op til to døgn, er der således også mulighed for, at værket i fremtiden kan producere asfalt til eksempelvis Paamiut. Således planlægger forvaltningen, at der allerede næste år sejles asfalt til Paamiuts veje og måske også til flere bygder.

Rekord på rekord

Det helt nye asfaltværk giver mulighed for rekordproduktioner. Således er den gamle produktionsrekord blevet slået to gange den seneste uge, hvor den tidligere produktionsrekord på 345 tons på en dag blev overgået med henholdsvis 360 og 380 tons.

Disse tal kan være svære at forholde sig til for andre end dem, der arbejder med det til dagligt. Den seneste rekord på 380 tons er blevet lagt ud til omkring 1.200 meter vej i fuld bredde.