Borger

Derfor lejer Sermersooq boliger

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Selvstyret angriber i øjeblikket Kommuneqarfik Sermersooqs praksis med at leje boliger fra private investorer og videreudleje dem til borgerne.  Efter at kommunen på fem år har skaffet over 300 boliger til almindelige borgere på den måde, vil selvstyret nu have ordningen stoppet.

Men hvorfor lejer Sermersooq overhovedet boliger af private?

”Det korte svar er, at vi lejer boliger, fordi vi mangler boliger. Så længe jeg kan huske, har der været mangel på almene boliger i Nuuk, og det er kommunalbestyrelsen meget optaget af at gøre noget ved”, siger borgmester Charlotte Ludvigsen.

Et længere og lidt mere kompliceret svar er, at en lang række lovgivningsmæssige spidsfindigheder gør det svært at for de grønlandske kommuner selv at opfører boliger. Kommunerne kan ikke låne penge til at opføre boligerne, og huslejen i de offentlige boliger er så lav, at kommunerne ikke kan tjene penge ved at leje dem ud. Huslejen dækker i praksis kun vedligeholdelse og de løbende udgifter 

”Som kommune kan vi ikke låne penge til at bygge boliger. Det betyder at vi skal spare alle de penge op, som det koster os at bygge en bolig, før vi kan sætte arbejdet i gang. Hvis vi stadig arbejdede på den måde, ville vi kunne bygge 40 boliger om året. Men med næsten 2000 mennesker på venteliste, siger det sig selv, at det ikke ville løse problemet”, siger Charlotte Ludvigsen.

En tredje grund til at Sermersooq vælger at leje boliger, er, at det er den billigste løsning for kommunekassen.  Beregninger fortaget af kommunes revisor Deloitte har gentagende gange vist, at kommunen sparer penge ved at leje frem for at bygge selv. Det skyldes blandt andet at kommune ikke har nogen risiko ved byggesjusk eller forsinkelser eller nogen vedligeholdelsesudgifter.

”I dag har vi lejet 300 boliger. Det koster os 11 millioner kroner i årligt huslejetilskud. De boliger har kostet over en milliard at bygge. Det vil sige, at vi kan forsætte med at leje i 100 år, før det bliver dyrere end at købe”, siger Charlotte Ludvigsen.

Se forløbet i hele boligsagen ved at klikke her:

Made with Visme Infographic Maker