Borger

Læs borgmester Charlotte Ludvigsens 1. maj tale

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

I anledning af arbejdernes internationale kampdag, holder borgmester Charlotte Ludvigsen tale. Du kan læse hele talen herunder. I talen lægger Charlotte Ludvigsen vægt på, hvor vigtigt det er, at vi står sammen.

Det talte ord gælder

Det er første gang, jeg holder en 1. maj-tale som borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq. Egentlig havde jeg forestillet mig at holde talen i Nuuk forsamlingshus foran et stort publikum, der alle var klar til at fejre arbejdernes internationale kampdag!

Men som vi alle dagligt mindes om, så er det desværre ikke muligt i øjeblikket. I dag taler jeg derfor til jer ved hjælp af nettet. Forhåbentligt kan vi til næste år se mere til virkelige ansigter.

I dag kan vi kan gå sammen som vi plejer. Men solidariteten fejler ikke noget. Det har den sidste måned slået fast. Vi står sammen.

Vi er et folk, der sætter pris på solidaritet og socialt samvær med andre mennesker – og i særdeleshed venner og familie. Derfor føles afstandene forkert, selvom det er det rigtige at gøre.

I løbet af de seneste måneder, er jeg stødt på et nyt ord igen og igen: Samfundskritisk. En person er samfundskritisk, når samfundet går i stå hvis personen ikke passer sit arbejde. Og corona-krisen har gjort det tydeligt for enhver, at der er brug for alle i vores samfund. Vi alle sammen betyder noget for vores samfund, et samfund som skal fungere under alle situationer. Det skal vi aldrig glemme, vi har alle sammen værdi som mennesker.

Det er de butiksansatte, der sørger for at varerne står på hylden.
Det er chaufførerne, der sørger for at personer og varer kommer forsvarligt til deres destination.
Det er hjemmehjælpere, der sørger for hygiejniske forhold for dem, der er mest udsatte. Det er fiskeriet som sørger for der er pengestrøm og det er administrationsmedarbejder som holder hjulene i gang.

Og sådan kunne jeg blive ved. Det er mennesker, der udviser samfundssind og solidaritet. Og dem skal vi huske at hylde – også i dag.

Uanset, hvordan pandemien udvikler sig i de kommende måneder, så er og bliver corona-krisen en svær tid for vores kommune. Grønlands arbejdende folk er et lyspunkt. I har taget udfordringen op ved at forstå, hvornår man skal blive hjemme og holde afstand og hvornår man trække i arbejdstøjet.

Kun i kraft af jeres indsats er Grønland kommet så let igennem vores første skræmmende kontakt med Covid-19.  Jeg tror ikke, at dette er det sidste vi har set til virussen, men jeg er sikker på, at vi er klar til at bekæmpe den på ny.

Forhåbentlig vil erhvervslivet komme ud af Covid-19. På nuværende tidspunkt kan vi allerede se at den har kostet job og velstand. Desværre har vi nok endnu ikke set de alvorligste økonomiske konsekvenser. Som borgmester vil jeg gøre alt hvad jeg kan for at sikre at vores kommune kommer igennem den kommende økonomiske krise på en god måde.

Det vil ikke lykkedes 100 procent. Der vil være mennesker der mister deres job, der vil være arbejdspladser der lukker som følge af den økonomiske krise, men vi politikere kan sikre at det bliver så få som muligt. Det kan vi blandt andet gøre ved at sikre at vi stadig bruger vores lokale virksomheder så de har råd til at beholde deres ansatte og ved at skabe gode vilkår for virksomheder, der vil skabe nye job.

Endelig må vi politikere sikre at samfundets svageste ikke bliver taberne, når økonomien har det svært.

Den bedste måde at komme igennem coronakrisen og de økonomiske konsekvenser, den bringer med sig, er ved at stå sammen. Dagen i dag understreger vigtigheden af solidaritet – og vi står et sted i historien, hvor vi måske for første gang i meget lang tid kan se, hvor vigtigt det er at stå sammen. Vi afhænger af hinanden og det skal vi huske på. Vi står stærkere, når vi står sammen.

Så, tak til jer alle sammen og tillykke med arbejdernes internationale kampdag!