Borger

15 år med Nuuk Kunstmuseum

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Nuuk Kunstmuseum kan den 22. maj fejre både 15 års fødselsdag og at museet i år blev anerkendt som godkendt museum. De inviterer ind med flag, konkurrence og gratis plakater

Den 22. maj 2005 åbnede Nuuk Kunstmuseum dørene første gang. Det var erhvervsparret og kunstsamlerne Svend Junge og Helene Junge Pedersen der åbnede det dengang private kunstmuseum. Præcis et år efter på samme dag blev både hus og kunstsamling skænket til Nuuk Kommune og Nuuks borgere, ved en reception på museet.

Museets samling omfatter i dag omkring 1300 værker, hvoraf 1000 af disse var en del af gaven tilbage i 2006. Familien Junge gav også den store udstillingsbygning, som desværre først blev indviet efter Svend Junges død i 2007. Udstillingsbygningen er således Grønlands eneste bygning bygget specielt til kunst.

Museumsleder Nivi Christensen udtaler: ”Donationen har dannet fundamentet for det der formentligt er den største samling af grønlandsk kunst i dag. Det var en kraftpræstation at skabe et museum på den måde, familien Junge gjorde. Det har skabt en ramme om kunsten, et kontaktpunkt, hvor det altafgørende omdrejningspunkt er kunst. Det er med til at understøtte kunstens afgørende rolle og betydning i vores samfund, og så skaber det en plads til refleksion og fordybelse. 2020 markerer også en ny periode for museet, fordi det i år fik den anerkendelse, som det er at blive Grønlands første godkendte kunstmuseum. Godkendelsen viser at et godt fundament og at målrettet indsats betaler sig.”

Museet har valgt at fejre det på museets fødselsdag med flag og hygge. Der vil selvfølgelig være gratis entré. På dagen vil der blive afsløret et nyt værk indkøbt i 15 års fødselsdagsgave, derudover vil der blive uddelt 100 gratis plakater fra de seneste års udstillinger og der vil være konkurrencer med præmier fra museumsbutikken.

 

(2006) Svend Junge overrakte gavebrevet til daværende borgmester Agnethe Davidsen