Borger

Qeqertarsuatsiaats børn viser vejen til aktivt medborgerskab

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Udviklingen i Qeqertarsuatsiaat er dybt afhængig af borgernes engagement ifølge bygdebestyrelsens formand Manassinnguak Noahsen. Heldigvis er bygdens børn så fulde af energi, at potentialet ikke kan overses.

Arbejdsgruppen for forebyggelse og sundhedsfremmende tiltag var mildest talt overraskede, da de sad i Qeqertarsuatsiaat filialkontor og samlede op på et to-dagsbesøg i bygden. Pludselig stod børnene uden for med række skilte under overskriften ”Børns rettigheder”, blandt andet retten til at blive beskyttet mod alkoholmisbrug.

Med sådan en handling viste børnene noget af den handlekraft, som er nødvendig for bygden på længere sigt, og det var lige netop den ånd, som besøget var planlagt i.

”Med projektet ”det gode og meningsfulde liv i Qeqertarsuatsiaat” er formålet at understøtte borgenes handlekraft igennem borgerdreven lokalsamfundsudvikling” fortæller Maritha Eugenius, som er konsulent i Politisk Sekretariat.

Borgernes eget engagement er nemlig helt nemlig helt afgørende for udviklingen af Qeqertarsuatsiaat ifølge både bygdebestyrelsesformanden og filiallederen.

”Det nytter ikke noget, at træffe beslutninger hen over hovedet på indbyggerne, og diktere hvordan tingene skal iværksættes og drives” siger bygdebestyrelsens formand Manassinnguak Noahsen.

Udviklingen hviler på borgernes skuldre

Arbejdsgruppen har holdt møder med borgerene, og her har de mødt en forståelse for, at initiativerne skal komme fra borgerne selv. Det er der også en stor vilje til, selvom vejen dertil ikke er helt nem.

Udfordringerne er blandt andet, at det kan være problematisk at finde et fundament for et fællesskab for hele bygden, som der tidligere har været.

Samtidig kan det for nogle borgere være svært at finde ud af, hvad der gælder af love og regler, samt hvilke typer arrangementer og foreninger, man kan søge støtte til.

En flottere bygd med flere aktiviteter

Mens man arbejder på at få støbt et fundament for det sociale liv, har Qeqertarsuatsiaat allerede oplevet et løft af faciliteterne. I løbet af de senest års tid er man kommet af med 15 faldefærdige huse, skolen har fået nye vinduer, og så er hallen blevet udvidet med et fitness-rum og et øvelokale til spirende musikere.