Borger

En ekstra julehjælp til de værdigt trængende i Tasiilaq

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

For tredje år i træk arrangeres der juleaften med gaver, leg og julemåltid i Tasiilaq. Det er familier med behov for lidt ekstra hjælp i julen, der er blevet indbudt til festlighederne

Flæskesteg, rødkål, brun sovs og kartofler. Det er hvad, der står på menuen juleaften i Tasiilaq forsamlingshus, hvor 40 mennesker er inviteret til juleaftenshygge. En stor del af de inviterede er forventningsfulde børn i alle aldre. Hele 26 børn i aldrene 0-17 år deltager i julehyggen. Det er Velfærd og Arbejdsmarked samt Børne- og Familieafdelingen i Tasiilaq, der har stået for at udsende invitationer til de familier, der trænger til lidt ekstra hjælp i juletiden.

Festlighederne begynder allerede om eftermiddagen, hvor børnene skal lege pebernøddeleg og pakkeleg. Pakkerne er sponsoreret af Brugseni, Navarana, NDO og Arctic Import. Klokken 18 får gæsterne en traditionel juleaftensmiddag med flæskesteg, rødkål, brun sovs og kartofler. Og der er selvfølgelig risalamande til dessert. Det er Brugseni, der har sponsoreret maden til julefestlighederne.

Det er Martin Lyngsdal, som driver kantinen i Tasiilaq, der er initiativtageren bag arrangementet. For ham er det vigtigt at fortælle, at hele byen er god til at hjælpe til i arrangementer som dette:

– Jeg oplever, at folk her i Tasiilaq er vildt gode til at hjælpe. Jeg tager hatten af for alle dem, der har tilbudt deres hjælp i forbindelse med arrangementet, fortæller han.

Det er tredje år i træk, at Martin er motor bag juleaften for dem, der særligt har brug for det. Det er ikke kun lokale butikker, der har hjulpet til. Også lokale privatpersoner har stillet sig til rådighed i forbindelse med arrangementet, så alle de inviterede kan få en glædelig oplevelse juleaften. For manden bag arrangementet handler det ikke om prestige eller hyldest:

– Jeg har sat mig for at lave det her arrangement, fordi jeg synes, at det er vigtigt at give alle børn i byen en glædelig juleaften. Så hvis jeg kan bruge mine færdigheder på den her måde, så vil jeg rigtig gerne det, fortæller Martin.

Og netop den tankegang kan områdechef for Tasiilaq Hjørdis Viberg genkende. Hun har boet i byen i seks år og kender lokalsamfundet.

– Jeg synes, at det er rigtig stort af alle dem, der har hjulpet til. At være og gøre noget for nogen er noget, der en er løn i sig selv i Tasiilaq. Det handler ikke om prestige eller anseelse, men om smilene på børnenes ansigter. Man bidrager med det, man kan. Og hele den tankegang går igen i juleaftensarrangementet, som Martin har organiseret.

Det er et samarbejde mellem frivillige i Tasiilaq, private virksomheder og Kommuneqarfik Sermersooq, der har gjort arrangementet muligt. Det har områdechef for Tasiilaq Hjørdis Viberg også lagt mærke til:

– Vi har et rigtigt stærkt fællesskab i Tasiilaq med initiativrighed og gavmildhed, og det skal vi være rigtig glade for, fortæller hun.