Borger

Lokalt og internationalt: Sermersooq medstifter af Arctic Mayors Forum

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen, var torsdag blandt medunderskriverne da Arctic Mayors Forum blev stiftet i Akureyri i Island

Arctic Mayors Forum er en sammenslutning af borgmestre i Arktis. Foreningens formål er at sikre værdierne og levemåden hos de arktiske folk bliver repræsenteret, når fremtiden for regionen drøftes internationalt.

I dag bliver beslutninger om fremtiden i Arktis ofte truffet tusindevis af kilometer syd for polarcirklen, lige som lande der ingen geografisk tilknytning har til Arktis, har strategier for hvordan de skal få indflydelse på regionens fremtid.

”Der er stor interesse for vores del af verden i disse år, og mange lande har strategiske interesser i Arktis. Men hvis denne interesse skal blive til gavn for os der bor her, er det vigtigt, at der er en organisation, der varetager de lokale interesser internationalt”, siger Charlotte Ludvigsen.

Også Ane Hansen fra Qeqertalik Kommune var medstifter af Arctic Mayor Forum, hvor hun mener behovet for Artic Mayors Forum er stort.

”Det er vigtigt med et samlingssted for arktiske borgmestre, så vi i fællesskab kan have en større stemme, også hvad angår store, internationale spørgsmål”, siger Ane Hansen..

Arctic Mayors Forum vil nu søge om observatørstatus i Arktisk Råd. Desuden vil organisationen lave lobbyarbejde og komme med fælles udmeldinger til støtte for lokale interesser i Arktis.

Ni borgmestre fra Færøerne, Island, Norge,  Finland og Alaska og altså også Grønland, deltog i stiftelsen af Arctic Mayors Forum.

Forud for det stiftende møde var de 9 borgmestre inviteret til reception, hvor den grønlandske repræsentation i Island var vært sammen med Akureyri Kommune.