Pr. 1. jan 2017 er det blevet lovpligtigt at chipmærke og registrere dit kæledyr.
2 gode grunde til at det er en rigtig go ide at få chipmærket jeres kæledyr.
På www.sermersooq.gl kan du finde ansøgningsskemaet. Du kan også møde personligt op i Borgerservice i åbningstider.
Hvorfor er det vigtig at få vaccine mod rabies, hundesyge og parvovirus?
Rabies vaccination af din hund eller kat.
Rabies er en sygdom der b.la. findes hos ræve der typisk lever vildt på Grønland.
Rabies er smitsom, og kan ramme din hund eller kat, hvis den ikke er vaccineret
Hvis din hund eller kat er vaccineret, så er dit kæledyr sikret mod sygdommen og samtidig er den med til at forhindre andre dyr i at blive smittet.
Rabies vaccinationen skal foretages hvert 3. år for at være effektiv.
Hundesyge.
Hundesyge er en vidt udbredt og smitsom virussygdom, der ses hos hunde, ræve, og beslægtede arter.
Smitten overføres til den sunde hund ved kontakt med en syg hund, eller hvis hunden optager smittet spyt, sekret fra øjne og næse, afføring eller urin. En rask hund kan f.eks. træde i urin fra en syg hund, få lidt på poterne og senere slikke det i sig. En hundeejer kan på tilsvarende måde transportere smitstof med hjem, f.eks. under skosålerne.
Der er ikke nogen behandling for selve hundesygen. Man kan behandle alle de tilstødende bakterieinfektioner med antibiotika og give den nødvendige symptombehandling (væske ved væskemangel osv.)
Fremtidsudsigterne er ikke gode for hunde med hundesyge, dels fordi en del hunde med hundesyge dør trods behandlingen, dels fordi der senere kan udvikles lidelser i andre organer, f.eks. centralnervesystemet.
Hvis hunden bliver vaccineret regelret, er risikoen for at din hund får hundesyge minimal.
Parvovirus
Parvovirus opformeres i tarmen og millioner af viruspartikler kan findes i hundens afføring. Viruspartiklerne er hårdføre og kan overleve i op til 6 måneder i omgivelserne. Dette er sandsynligvis årsagen til at de fleste hunde smittes efter kontakt med kontamineret jord. Smitten optages gennem munden.
Alle hunde kan rammes af parvovirus.
Infektionen er specielt alvorlig for hvalpe, der kan risikere at dø af sygdommen.
Der findes ingen behandling der dræber parvovirus partiklerne. Derfor er behandlingen en understøttende behandling, der retter sig mod hundens symptomer. En vigtig del af terapien er væskebehandling, da en dehydreret og meget medtaget hund er i risiko for at gå i chok.
Parvovirus kan forebygges gennem vaccination. Hvis tæven er vaccineret vil hendes hvalpe desuden være delvist beskyttet gennem modermælken.
Prognosen er god for voksne hunde, der får den rigtige behandling. Hvalpe er derimod i større risiko for at dø af sygdommen. Hvis hvalpens hjerte også er påvirket af sygdommen, er prognosen decideret dårlig, hvalpen er i stor risiko for at dø.