Borger

Årets skoleinspektør: Overvældende og overraskende

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Torbjørn Ydegaard fra Ejnar Mikkelsenip aluarpia i Ittoqqortoormiit er blevet kåret som ”Årets skoleinspektør” i Kommuneqarfik Sermersooq

”Det havde jeg ikke lige set komme! Det er overvældende og overraskende”, siger Torbjørn Ydegaard.

I indstillingen til prisen, står der blandt andet ”Han har lagt et stort arbejde i at inddrage samfundet i skolen samt arbejde for, at eleverne får et udsyn blandt andet ved at igangsætte praktik for eleverne på Island”.

Torbjørn Ydegaard: ” Vi inddrager samfundet ved at åbne skolen for turister, især krydstogtturister. Dels fordi jeg ved, at turister gerne vil se almindeligt levet liv, og skoler især. Men også fordi eleverne lærer at lave små souvenirting, som de sælger til turisterne. Det er der faktisk en hel del læring i: De ser, at man kan tjene penge på turister. De oplever at skulle bruge engelsk i praktiske sammenhænge og ikke kun som skolefag. Og de oplever at skulle lave købmandsregning og regne i forskellige valutaer”.

Desuden har skolen fået lavet en aftale med Departementet for Fiskeri og Fangst om at kunne benytte én nødværgeskudt isbjørn om året.

”Eleverne lærer at skrabe skindet og tørre det. Det får de sjældent lov til derhjemme, dertil er skindene for kostbare. Vi laver også fangstredskaber – slæde med slædetaske, skagler og hundeseler – med hjælp fra erfarne fangere”, siger Torbjørn Ydegaard.

I år har 11 elever fra Ejnar Mikkelsenip alivarpia været på Island for at besøge uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

”Uddannelsesdepartementet har en sum penge til studierejser for elever i udkantsområderne, hvor der ikke er hverken uddannelses- eller jobmuligheder at spejle sig i, og hvorfor det kan være svært at skabe sig fremtidsdrømme. Midlerne skal egentlig bruges internt i Grønland, men da vi altid rejser over Island, har vi fået lov til ’at nøjes’ med at tage til Akureyri. Her har eleverne fra ældstegruppen besøgt uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Især den meget store tekniske skole med mange forskellige værksteder gav eleverne et godt indblik i de mange uddannelsesmuligheder, der findes. Også gymnasium og universitet blev besøgt.  Og så forskellige virksomheder som lufthavnen, en kosmetikfabrik og en turistvirksomhed blev besøgt”, fortæller Torbjørn Ydegaard.

Årets skoleinspektør har fået et gavekort på 5.000 kroner samt en buket blomster.