Borger

Gamle fiskenet får nyt liv som bænke

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Gamle fiskenet og trawl har fundet vej til bymidten i Nuuk og pryder nu indgangen til rådhuset i form af bænke.

Cirka 32 tons gamle fiskenet, trawl og langliner er blevet sorteret, renset og opdelt. Her ender det som råmateriale, som plastindustrien kan bruge til nye produkter. Og altså også nye bænke. 

Det er renset granulat fra gamle fiskenet der bliver brugt som råmateriale. Råmaterialet bliver opvarmet, smeltet og sprøjtet ind i en støbeform. Her har kommunens samarbejdspartner Plastix A/S renset granulatet, så forurening der engang har siddet på fiskenet og trawl fjernes, og derfor ikke bliver ført videre i de nye produkter.

Den helt rene plastik der anvendes, betyder at bænkene senere kan kværnes og genanvendes til andre formål. På den måde har materialet også en genanvendelse når det ikke længere skal anvendes som bænk.

Udtjente fiskeredskaber har tidligere givet mange udfordringer, da det er svært at håndtere på en fornuftig måde – og derfor ofte blot er endt som fyld på landets dumpe.

”Vi arbejder benhårdt for at reducere den samlede mængde affald der ender på dumpene. Fiskeredskaber er en stor del af dette, og vi er glade for at være kommet så langt med netop dette tiltag, da vi ved, at det skaber rigtig store problemer. Specielt hvis den blot efterlades i naturen eller havet,” udtaler Jonas Søndergaard, som er facility supervisor i Kommuneqarfik Sermersooq.

Det er ikke kun i Kommuneqarfik Sermersooq at denne problemstilling står højt på dagsordenen. I Selvstyret og hos en række andre organisationer, er der igangsat initiativer, som netop skal bidrage til at farvande ryddes for plast, herunder også garn og langliner fra fiskerierhvervet.