Borger

Asii: Borgmestre holder møde fredag

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Samtlige grønlandske borgmestre holder fredag møde, for at drøfte fælles indsats mod seksuelle overgreb på børn og unge. Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen samt Naalakkersuisoq Martha Abelsen er også inviteret, men ingen af dem har givet tilsagn til at deltage.

Fredag drøfter alle landets borgmestre hvordan indsatsen mod seksuelle overgreb mod børn og unge kan styrkes. Forud for mødet siger borgmester Asii Chemnitz Narup (IA) fra Kommuneqarfik Sermersooq:

”Jeg oplever en fælles forståelse af, at vi som kommuner ikke kommer til at lykkes med at få bugt med overgrebsadfærden hver for sig, men at vi må arbejde sammen om det, og jeg oplever en fælles erkendelse af, at vi må forholde os åbne overfor helt nye typer af tiltag, så vi endegyldigt kan få brudt med de seksuelle overgreb der hærger vores samfund og ødelægger så mange liv.”

”Vi må som samfund erkende, at det her har stået på i generationer og bare fortsætter og fortsætter, og at det er så sygt og så gennemført ødelæggende for så mange mennesker. Vi står i en form for epidemi, der bliver ved med at have tag i en kæmpemæssig del af befolkningen. Det må simpelthen stoppe, og personligt er jeg klar til endog meget vidtgående tiltag. Jeg må jo desværre konstatere, at vi selvfølgelig får hjulpet rigtig mange og på individuelt niveau er der fremskridt – men vi er ikke i nærheden af at få hjulpet alle hverken rettidigt eller godt nok. Og værst af alt: Vi har ikke fået brudt fødekæden, hvor den syge adfærd bliver bragt til ophør. Og jeg kan ikke holde tanken ud, at også kommende generationer skal vokse op med de her problemer inde på livet.”

”Jeg ser rigtig meget frem til at vi tager en åbenhjertig drøftelse mellem borgmestrene fredag. Jeg tror på, at hvis vi sammen erkender at vi ikke er lykkedes, og fælles har erkendelsen af at der skal noget andet og mere til, og hvis vi får Naalakkersuisut i tale, får involveret de frivillige organisationer, aktiveret alle relevante myndigheder og ikke fra start udelukker tiltag – så kan vi måske begynde at få vendt udviklingen. Men jeg tror fuldt og fast på, at det må gøres i fællesskab” slutter Asii Chemnitz Narup.

Kim Kielsen er blevet inviteret til mødet, men har ikke reageret.

Martha Abelsen er ligeledes inviteret, men har meddelt at hun er på tjenesterejse i Tasiilaq.