Borger

Tryghed: både før og efter graviditeten

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

For at give at børn i Tasiilaq den bedste start på livet, vil sundhedsvæsenet og Kommuneqarfik Sermersooq, samarbejde om at give gravide kvinder råd og vejledning

Støtte, tryghed og forståelse. Det skal, unge gravide møde, når de henvender sig til det offentligt i Tasiilaq. Sundhedsvæsenet og det kommunale familiecenter i Tasiilaq, har nemlig indgået en aftale om sammen at forberede unge gravide på tilværelsen som mor.

Indsatsen skal blandt andet bestå af kurser for kommende forældre og mødre grupper, hvor de unge får mulighed for at dele erfaringer.

Ifølge områdechef i Tasiilaq, Hjørdis Viberg, er det nemlig langt fra alle unge gravide der har et fast bagland bag sig, som kan hjælpe med støtte og rådgivning om graviditet:

”Nu vil vi gerne komme problemerne i forkøbet og hjælpe kvinderne til en tryg graviditet og en tryg start på familielivet ”

Forbyggende indsats

Hjørdis Viberg fortæller, at det er vigtigt med en tidlig indsats for de kommende forældre. ”Vi vil nødig opleve at træde til, når det først er gået galt, derfor er dette et rigtig godt initiativ der kan hjælpe. ”Vi forventer at det gør en større forskel, og jeg ved, at der er et behov for det her tilbud, specielt for unge mødre” siger hun.

Hun mener at det tværgående samarbejde mellem sundhedsvæsenet og familiecenteret er givende for samfundet. ”Det er en måde at løse tingene sammen, i fælleskab”

Forældrekurser

Kommende forældre som kan være usikre på, hvordan det er at skulle blive til en familie, får hjælp. ”Vi klæder dem på, så de ved hvordan de som familie får en god start. Vi forklarer dem hvad omsorg er, og hvordan man passer godt på sig selv under graviditeten” forklarer hun. Desuden får det kommende forældrepar også vejledning i, hvordan det er at få et barn, hvad man skal være forberedt på og hvordan man kan hjælpe hinanden”.

Forældrekurserne vil blive holdt to gange om året i Tasiilaq.

Mødre grupper

Det er ikke kun det forebyggende arbejde der skal laves. Også det opfølgende arbejde vil der komme mere fokus på.

”De unge mødre vil blive tilbudt at komme med i en mødre gruppe, på den måde kan kvinderne hjælpe hinanden, og samtidig få at vide at de ikke er alene i en situation der kan være svær når man er nybagt mor” fortæller Hjørdis.  Hun forklarer at det er vigtigt at man også følger med i tiden efter en graviditet, og stadig kan komme med råd og vejledning, så det bliver lettere for både forældre og børn. ”Forældrene skal vide at vi stadig har tilbud til dem, også efter barnet er blevet født” slår hun fast.