Borger

Ittoqqortoormiit: Gør noget ved snerydning og transport

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Tirsdag aften var der inviteret til borgermøde i Ittoqqortoormiit. Cirka 30 personer mødte op på skolen, hvor mødet fandt sted.

De to udvalgsformænd bød de fremmødte velkommen og formanden for Velfærd og Arbejdsmarked,  Charlotte Ludvigsen lagde ud med at sige: ”Tusind tak for jeres fremmøde. Det er meget vigtigt for os at høre hvad i har på hjertet. Hvilke udfordringer har i og hvad vil I gerne fortælle os. Vi er her for at lytte til jer og for at tage jeres ønsker med hjem, så vi kan drøfte emnerne på et senere tidspunkt”.

Formand for udvalget for Børn og Familie, Uju Petersen: ”Jeg glæder mig til at få input fra jer. Jeg ved at I har nogle udfordringer, blandt andet med jeres veje, når der kommer meget sne. Lad os tage en dialog og lad os samarbejde. Jeg ser frem til at høre, hvad I har at sige”.

De fremmødte var meget engageret og spørgelystne og der blev drøftet flere ting under borgermødet.

Et af de områder som indbyggerne er optaget af, er snerydningsproblematikken i Ittoqqortoormiit.

”Snerydningen starter om foråret og man samler sneen ved vejkanten, så der kommer ”bjerge” af sne. Det er ikke hensigtsmæssigt, da sneen hober sig op alle steder og dækker husene til. Hvad skal man gøre hvis der pludselig opstår brand i et hus? Hvorfor kan man ikke fjerne sneen ved at køre sneen væk fra byen, ligesom man gør i andre byer?”

Et andet emne som optog indbyggerne, var manglende indhandlingssted i Ittoqqortoormiit.

”Vi har et rigt dyreliv og vi kan ellers forsyne kysten med forskellige råvarer. Men vi har ikke noget indhandlingssted. Fabrikken bør blive åbnet så hurtigt som muligt. Det ville være et kæmpe plus for os, hvis vi fik et indhandlingssted. Vi kunne også indhandle sælskind og selv garve skindene, i stedet for at man skal sende det ud af byen. I dag fodrer vi vores hunde med hvalkød og mattak, da vi ikke har noget indhandlingssted.

Transporten til og fra Ittoqqortoormiit var også et varmt emne der blev drøftet på borgermødet.

”Vi har fået dårligere vilkår med den sidste servicekontrakt. Nu skal man hele vejen til Island for at komme til Ittoqqortoormiit. Det kræver en længere omvej og ekstra overnatninger på Island. Det burde være nemmere at komme hertil. Det er dyrt for indbyggerne men også for de forskellige virksomheder og derfor ender det tit med, at man nedprioriterer os”.

Charlotte Ludvigsen: ”Det er klart at der er nogle ting der skal tilpasses til Ittoqqortoormiits barske natur. Vi har drøftet mange emner og nogle af dem har ikke noget at gøre med kommunalbestyrelsen men omhandler Selvstyret. Jeg vil gerne viderebringe borgernes budskaber og ønsker til Naalakkersuisut som omhandler dem. Det har været dejligt at møde jer og høre direkte fra jer. Tak for jeres input”, sagde Charlotte Ludvigsen.

Udover Charlotte Ludvigsen og Uju Petersen, deltog de øvrige medlemmer af de to udvalg, nemlig Inge Olsvig Brandt, Rasmine Geisler, Rolf Pike, Knud Mathiassen, Ane Egede Mathæussen samt direktør for Velfærd og Arbejdsmarked, Isak Nielsen Kleist, direktør for Forvaltningen for Børn og Familie, Martha Lund Olsen og udvalgssekretær Pernille Ødegaard.

De to udvalg har under besøget i Ittoqqortoormiit besøgt en række kommunale virksomheder, deriblandt skolen, Majoriaq, ældrekollektivet og børnehaven.