Borger

Turisme: Svalbard viser vejen

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Den norske ø Svalbard er lykkedes med at skabe helårsturisme i Arktis. Økonomiudvalget har netop været på studietur til øen.

Da økonomiudvalget for nyligt besøgte Longyearbyen på Svalbard, var solen endnu ikke stået helt op.  Midt på dagen nåede enkelte solstråler over de høje fjelde der omgiver byen, men ellers var der mørkt.

Longyearbyen, der ligger på en nordligere breddegrad en Qaanaaq, har fire måneders polarnat, men det betyder ikke at hotellerne står tomme, eller at antallet af flyvninger er begrænset. På Svalbard har de nemlig omdøbt mørketiden til nordlyssæsonen, og nordlys er blevet en stor turistattraktion. Et eksempel på hvordan turismebranchen på øen har vendt en ulempe til en fordel.

Økonomiudvalget valgte at besøge Svalbard, fordi det her til fulde er lykkedes at omsætte de fordele en lufthavn giver, til en blomstrende turismesektor, der har skabt vækst i lokalsamfundet. Svalbard, der har 2200 indbyggere, får hvert år besøg af 89.000 turister og det har skabt 600 fuldtidsjob i Longyearbyen.

”Det var meget inspirerende at se hvordan turismen ar blevet udviklet på Svalbard. Om fire år har Nuuk en lufthavn som den på Svalbard. Det betyder at vi nu har travlt med at planlægge udviklingen, og skabe gode rammer for turismeudviklingen”, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup.

Satser på luksus

Turen til Svalbard bød på besøg hos flere turistoperatører, blandt andre norske Hurtigruten, som også arbejder med planer om at etablerer hotel og en krydstogtshavn i Nuuk.

Hurtigruten omsætter alene på Svalbard for 300 millioner kroner om året, og deres råd til Kommuneqarfik Sermersooq var klart: Sats på luksus.

”Vi går efter turister der vil bruge 15.000 kroner i døgnet her. Dem er der masser af”, fortalte direktøren for Hurtigrutens hoteldivision Thomas Westergaard til økonomiudvalget.

Han slog samtidigt til lys for samme regler, for hvordan turister kan færdes på egen hånd og stramme regler for at beskytte natur og dyreliv.    

Kommuneqarfik Sermersooq har netop vedtaget en ny turismestrategi, og erfaringerne fra Svalbard vil nu indgå i udførslen af strategien.

”Det er på Svalbard lykkedes at skabe en lukrativ turisme, der ikke belaster naturen eller lokalsamfundet. Der er den udvikling jeg ønsker i vores kommune”, siger Asii Chemnitz Narup.