Borger

Affaldskoen Knora og storskrald i lange baner

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Historien om, hvordan en orange ko fra Holland blev maskot for affald i Nuuk.

Du har måske set eller hørt om Knora allerede. Knora er Kommuneqarfik Sermersooqs nye affalds-ko. Hver dag står hun troligt og holder øje, med alle som kommer ud til Sermersooq Affaldscenter i Nuuk for at aflevere nogle af de mere end 17.500 tons affald af forskellig art, som Sermersooq Affaldscenter har modtaget til og med oktober måned.

Du læser Sermersooq Affaldscenters månedlige statusopdatering. Denne gang handler det om affaldskoen Knora og efterårets storskraldsindsamling i Nuuk.

Knora som maskot for storskrald

Faktisk blev Knora indleveret til Modtagestationen som storskrald for cirka seks måneder siden, men til vores glæde og Knoras store held valgte vi at beholde hende og give hende nyt liv som affalds-ko. Hun var simpelthen for god til at smide ud, og vi har ikke fortrudt, for Knora er nemlig en ko uden lige.  

Faktisk elsker Knora affald, og det i en sådan grad at hun straks tilbød at være maskot for Sermersooq Affaldscenter, da vi skulle planlægge efterårets store storskraldsturné i Nuuk. Derfor har du i oktober måned kunne finde billeder af Knora overalt i byen, på kommunens hjemmeside og på Facebook som reklame for storskraldsindsamlingen. Knora ville nemlig gerne have dit storskrald, så det ikke ved en fejl kom til at ligge i vejkanten i stedet.

Knora er en glad affaldsko

Sammen med de dygtige medarbejdere fra Sermersooq Modtagestation og Materielgården har hun sørget for indsamling af mere end 11 tons storskrald fra borgerne i hovedstaden i løbet af oktober måned. I alt har mere en 115 adresser benyttet sig af tilbuddet om at få hentet affald direkte ved deres bopæl. Vi kan også se, at flere ejerforeninger her i efteråret har benyttet chancen til at gå sammen om at få ryddet op i kældre og lofter og få hentet affaldet i en samlet afhentning. Det er vi rigtigt glade for.

En mening med (ko)galskaben

Når Kommuneqarfik Sermersooq gør så meget ud af storskraldsindsamlingen, er det for at hjælpe dig godt af med dit affald. Knora er, som genbrugt ko, i sagens natur stor fan af, at gamle ting får nyt liv. Derfor opfordrer hun til, at vi som borgere tænker over, om det affald vi ønsker at bortskaffe kan få nyt liv og give glæde hos andre. Du kan jo eventuelt vælge at sælge det eller endda give det væk på diverse Facebook-grupper.

Husk dog at det kun gælder det genbrugsværdige storskrald. Resten skal ud til Affaldscenteret, hvor Knora og de dygtige medarbejdere på modtagestationen sørger for, at storskraldet bliver eftersorteret i metalskrot, elektronik/hvidevarer og farligt affald som sendes videre til genanvendelse og forsvarlig behandling i Danmark. På den måde er det kun det rene brændbare storskrald, som kommer i Forbrændingsanlægget her i Nuuk og bliver til energi og varme til glæde i blandt andet svømmehallen Malik.  

To indsamlinger årligt

Storskraldsindsamlingen i oktober var årets sidste. Næste indsamling bliver til foråret, hvor Knora igen vil være klar til at tage hånd om storskraldet. Indtil da skal du selv transportere dit affald ud til Affaldscenteret,  hvor medarbejderne på Modtagestationen hver dag står klar til at tage imod.

Modtagestationen ved Forbrændingen har åbent mandag-fredag kl. 7.00-17.30, lørdag kl. 9.00-14.00 og søndag kl. 11.00-16.00.

Har du spørgsmål vedr. storskrald eller affald generelt, er du velkommen til at kontakte Affaldscenteret alle hverdage på tlf. 36 74 11 eller skrive til affald@sermersooq.gl

____

Hvor kommer Knora fra?

Knora har været meget sparsom med oplysninger om sin fortid, men det lykkedes via Facebook Sermersooq Affaldscenter at få opsporet Knoras tidligere arbejdsgiver, Kuno Nygaard fra KN Tagdækning, som meget gerne ville kigge forbi Affaldscenteret og fortælle om Knora.

Knora er født i Holland, hvor hun med sin flotte orange farve og fine sorte prikker var som skabt til KN Tagdækning, som netop har orangefarvede biler med sorte prikker. Det varede derfor ikke længe, før Knora satte kursen mod Danmark, hvor hun skabte stor begejstring hos børn og voksne.

Men Knora havde det varmt i Danmark, og hun ville længere nordpå – og hvorfor så ikke Grønland?  Derfor sneg Knora sig med herop, da firmaet skulle være med til at renovere blokkene på Radiofjeldet. Her stod hun og holdt øje med, at alt foregik i god ro og orden, og da arbejdet var slut, blev hun efter sigende givet videre til en børnehave. 

Hvilken børnehave, der er tale om, og hvad der siden da er sket med Knora, inden hun dukkede op på Modtagestationen, ved vi ikke.

Hvis du kender mere til Knora og hendes vilde liv, før hun blev affalds-ko, så send gerne din viden til os på  affald@sermersooq.gl