Borger

Skal der etableres hønsehold i Tasiilaq?

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Det var et af de spørgsmål der kom frem, da der var inviteret til workshop omkring socioøkonomiske virksomheder

Socialøkonomiske virksomheder er anderledes arbejdspladser, hvor man inkluderer eksempelvis udsatte medborgere som ressourcer. Virksomhederne bliver ofte grundlagt af ildsjæle og iværksættere, der ser et socialt eller samfundsmæssigt problem. 

Kommuneqarfik Sermersooq underskrev i juli en aftale med danske Grennessminde og Advokatkontoret om at etablere socialøkonomiske arbejdspladser for primært unge arbejdsløse i kommunen. Og fornyligt gik turen til Tasiilaq hvor de lokale virksomheder blev inviteret til workshop. Her fik deltagerne mulighed for at idéudveksle og komme med kreative indspark til socialøkonomiske virksomheder.

– Folk var utrolig venlige og der blev taget godt imod os og vi fik nogle ideer med hjem, som vi skal arbejde videre med, siger arrangørerne.

Det var Kommuneqarfik Sermersooq, Grennesminde samt Advokatkontoret der stod for workshoppen i Tasiilaq.- Nogle af de ideer der kom frem var etableringen af hønsehold, flere cafeer, folkekøkken hvor man har mulighed for at spise sammen, projekt for unge mødre, projekt indenfor kunsthåndværk og etableringen af et bræt, så man kan sælge til de lokale og til turisterne, siger advokat Knud Folschack.- Vi skal hjem og analysere de ideer der er kommet frem. Måske er der nogen af ideerne som dør, hvor andre ideer bliver ført ud i livet.

Målet er, at der skal etableres en virksomhed der er bæredygtig og som kan eksistere i mange år. Hele virksomheden skal bygges på fundraising.- Hvis det skal lykkedes er det meget vigtigt, at der er opbakning fra lokalsamfundet, Knud Folschack.

Socialøkonomiske virksomheder er en relativ ny og anderledes virksomhedsform. Den adskiller sig fra for eksempel frivilligt arbejde ved at sælge produkter og serviceydelser til det offentlige, andre virksomheder eller private forbrugere.

6 unge skal til Danmark

Indenfor for de næste måneder skal der udpeges 6 unge som skal til Grennessminde på et længerevarende ophold. Grennessminde har mange års erfaring med unge med særlige behov og de har en række uddannelses- beskæftigelses- og botilbud.

– Vi udpeger de 6 unge i samarbejde med Majoriaq i Tasiilaq. De unge skal til Danmark i en periode og arbejde. Vi regner med at de unge skal starte efter nytår, når det nye semester Efter opholdet skal de tilbage til Tasiilaq og arbejde som ambassadører, siger direktør Hanne Danielsen, Grennessminde.