Borger

Sermersooq får ny venskabskommune

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Torsdag underskrev Kommuneqarfik Sermersooq og Tromsø Kommune en aftale om venskabsbyssamarbejde.

Borgmester Asii Chemnitz Narup og ordfører (borgmester) i Tromsø, Kristin Røymo, underskrev i går torsdag en venskabsbyaftale, der forpligter de to kommuner til at arbejde sammen på en række områder, blandt andet miljø, uddannelse og byudvikling.

Det var kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq, der sidste år besluttede at tage kontakt til Tromsø Kommune.

”Tromsø har været igennem, den forandringsproces som vi er i gang med. Det er blevet en by med et blomstrende erhvervsliv, hvor de unge, veluddannede mennesker fra hele Norge ønsker at bosætte sig. Jeg glæder mig meget til at lære af deres erfaring,” siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup.

Selv om Tromsø Kommune har tre gange flere indbyggere end Sermersooq, er der mange erfaringer der kan deles med fordel.

”De to norske virksomheder, der i øjeblikket er ved at etablere sig i Nuuk; Hurtigruten og Kongsberg, har også afdelinger i Tromsø. Det var derfor rart at få bekræftet, at de virksomheder har betydet meget for byens udvikling,” fortæller Asii Chemnitz Narup.

For Tromsø rummer samarbejdet med den grønlandske kommune også muligheder.

”Arktis er sårbart, fordi isen smelter, og fordi her bor så få mennesker. Der er mange, der har interesser i Arktis. Ved at samarbejde kan vi sikre, at vi bliver hørt, når der bliver truffet beslutninger i Bruxelles eller i Beijing,” siger ordfører Kristin Røymo.

De to kommuner skal nu lave mere detaljerede planer for samarbejdet. En delegation fra Tromsø kommet til Nuuk i foråret for at drøfte og igangsætte disse planer.

Samarbejdsaftalen blev underskrevet i Reykjavik, da både Asii Chemnitz Narup og Tromsøs Kristin Røymo i disse dage deltager i Arctic Circle Assembly, der finder sted i byen.