Services

Elite-spillere vil genskabe interessen for sporten

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

– Vi skal ha flere til at dyrke motion og derfor er det vigtigt at støtte op omkring håndboldskolerne og de øvrige sportsgrene, siger Jakob Larsen

Jakob Larsen har i mange år dyrket håndbold på eliteplan og han har været en del af det grønlandske landshold. Til daglig træner han kvindeligaklubben Nykøbing Falster Håndboldklub. I disse dage er han i Nuuk sammen med sin familie hvor han er instruktør i forbindelse med håndboldskolen som blandt andet får støtte fra Kommuneqarfik Sermersooq.

Jakob Larsen er bekymret for sportens fremtid.

-E-sport (elektronisk sport) er blevet meget populært i Grønland, men også i resten af verdenen. Børn og unge samles i den virtuelle verden og dyster mod hinanden i forskellige computerspil. Og vi kan se at interessen for at dyrke sport er nedadgående. Vi kan også se at børnene og de unges fysik er blevet dårligere i forhold til tidligere. Børnene anstrenger sig mere og bliver hurtigere trætte.

– Og derfor er det dejligt at se, at der er så stor interesse for at deltage i håndboldskolen. Sidste år deltog 75 børn og vi måtte afvise 200 børn på grund af mangel på kapacitet. I år har vi 145 deltagere og udover Inussivik bruger vi også minihallen samt idrætshallen i Atuarfik Hans Lynge.

Det er gratis for børnene at deltage. For at undgå at afvise så mange som sidste år, har arrangørerne besluttet at dele håndboldskolen i en håndboldcamp for børn der allerede spiller håndbold og en håndboldskole for nye spillere.

Elite-spillere

Team Håndboldskole har allieret sig med nogle af de dygtigste håndboldspillere i Grønland og de står for træningen af børnene. Det er navne som Minik Dahl Høegh, Akutaaneq Kreutzmann, Isak Olsen og tidligere store navne som Peter Sikemsen der træner børnene. Jakobs kone, Kamilla Kristensen er også en del af holdet. Hun spiller til dagligt i Odense håndbold.

-Alle de trænere der er tilknyttet håndboldskolen har selv tidligere deltaget i håndboldskolen. Og vi håber selvfølgelig at der blandt deltagerne vil være nogle unge som får lyst til at dyrke sporten, siger Jakob Larsen.

Rollemodeller

Alex Nørskov som er en del af projektgruppen er også glad for den store interesse der er for håndboldskolen.

-Alle deltagere får t-shirt, shorts, drikkedunk, håndbold og sund mad. Vi har 6 madmødre der sørger for at give børnene et sundt måltid hver dag mens håndboldskolen kører.

– Min 11-årige søn deltager også i håndboldskolen og han kom forleden stolt hjem og fortalte mig, at de var blevet trænet af Minik Dahl Høegh og Akutaaneq Kreutzmann. Vi håber da, at vi kan plante nogle frø blandt børnene, så de begynder at dyrke sport og at de derved får sig nogle sunde vaner.

– Håndbold handler ikke kun om at dyrke sport. Det handler også om at ha’ nogle gode værdier. Det er holdspil, der er mødepligt, bevidsthed om kost og sunde vaner, disciplin og så skaber man også nye relationer og venskaber. Det handler rigtigt meget om forebyggende aktiviteter, siger Alex Nørskov.

Han har selv været en del af det grønlandske landshold.

– Nu er jeg begyndt at spille igen, denne gang for oldboys. Vi er flere ”gamle” spillere der er kommet tilbage igen. Vores fokus ligger dog i at få genskabt interessen for håndbolden og sporten.

– Og derfor afhænger det meget af, at vi får opbakning og støtte fra samfundet til at realisere håndboldskolen. Vores drøm er at holde håndboldskole 2 gange om året, nemlig om sommeren og om efteråret, siger Alex Nørskov.

Udover Nuuk har man også planer om at køre håndboldskolen i Ilulissat, Maniitsoq og Qaqortoq.