Borger

Asii: Hele Grønland vandt i går

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, mener, at det netop overståede Pan Am giver hele Grønland grund til at være stolte – og et fundament som hele Grønland kan vokse sig større fra.

Sikke en uge! Vores dygtige og ærgerrige mandlige håndboldspillere har stået sammen som landshold og kæmpet for ære, medaljer og VM-billetter. På sidelinjen og bag tv-skærmene har hele Grønland samtidig holdt vejret og heppet med lungernes fulde kraft for at skubbe herrelandsholdet frem mod resultater og hæder. Få ting kan samle mennesker og et land som sport, og det er netop hvad Pan Am i Nuuk har gjort. Selvom vi med den mindst mulige margin netop ikke fik kvalificeret os til VM, så kan vi konkludere, at hele Grønland alligevel vandt i går. Selvom bronzemedaljen slutteligt ikke endte om halsen på vores landsholdsspillere, så vandt vi som folk og som land.

Det har været en rutsjebanetur at følge vores landshold. Vi lagde ud med at slå Columbia sikkert efter en forrygende flot åbningsceremoni. Derefter slog vi Paraguay lige så sikkert. I gruppens nøglekamp mod Uruguay blev det næsten FOR spændende, men på to mål i en hektisk slutspurt tog herrerne den sejr, der endegyldigt sendte os i semifinalen. Efterfølgende tabte herrerne mod dygtige Brasilien og vandt over Canada, inden de senere mestre Argentina slog os eftertrykkeligt i semifinalen. Slutteligt besejrede Chile os i går og løb med bronzemedaljerne.

Hele Grønland kan være stolte af, at vi har håndboldspillere på et højt niveau. Vi skal også være stolte af, at vi har vist os i stand til at afvikle et stort internationalt sportsstævne i vores hovedstad.

Vi har som frivillige, som idrætsnation, som land og som hovedstad gjort en god figur på den internationale scene. Vi har vist hele det amerikanske kontinent, at vi er et lille land, der fuldt ud kan leve op til de store lande.

Det viser mig, at takterne fra Pan Am må og skal føres videre. Vi skal kunne bruge begivenhederne positivt, når vi skal udvikle Grønland inden for sport, erhverv, turisme, infrastruktur og forskning.

I dag tror jeg, det er svært at finde en eneste borger i Grønland, som ikke mener, at Pan Am har været en ubetinget succes. Kommuneqarfik Sermersooq, Selvstyret og en lang række private virksomheder har støttet arrangementet økonomisk. Jeg vil gerne takke alle de mange gode kræfter, der har lagt så meget arbejde i Pan Am og har været med til at skabe rammerne om en flot uge i håndboldens tegn – men også i fællesskabets og sammenholdets tegn. Publikum, arrangører og frivillige har været med til at afvikle kampene gnidningsfrit og gøre kampene til en fest.

I Kommuneqarfik Sermersooq har vi en hovedstadsstrategi, som netop har som mål og ambition at trække flere store sportsbegivenheder til Nuuk, samtidig med at vi udvikler både bredde- og elitesporten. Arrangementer som Pan Am er en åbenlys mulighed for at skabe kendskab til vores hovedstad og vores land ude i verden.

Vi skal bruge de gode erfaringer fra Pan Am fremover. Vi fik nemlig endnu en gang bevist, at det er, når vi inviterer verden indenfor, at vi vokser og bliver bedre, end vi var. Mødet med andre kulturer, sprog og traditioner beriger os, og det viser os samtidig, at vi er en ligeværdig partner, også for nationer der er flere hundrede gange større end os selv. Det bør give mod og selvtillid.

Kommuneqarfik Sermersooqs hovedstadsstrategi handler om boliger, skoler og en ny lufthavn, men den handler også om menneskelig vækst, og i denne uge er vi alle vokset. Derfor vil jeg gerne sige tak til alle, der har været med til at gøre dette fantastiske arrangement til virkelighed.

Tak til arrangører, spillere, publikum, frivillige og organisationsfolk! Tak til hele Grønland!

Med sportslig og taknemlig hilsen
Asii Chemnitz Narup
Borgmester, Kommuneqarfik Sermersooq