Borger

Innovation med grønlandsk mad

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Hvem laver den bedste suaasat, hvordan kan grønlandsk mad nytænkes, og hvordan forsker man i de grønlandske madvaner? Grønlandsk mad er omdrejningspunktet for det nye ambitiøse projekt: Foodlab

Foodlab er tænkt som et samlingspunkt, for næsten alt hvad der har med grønlandsk mad at gøre. Det gælder lige fra tilberedning og udvikling, til forskning og produktion. Det er Sekretariatet for Vækst og Bæredygtighed ved Kommuneqarfik Sermersooq, der i samarbejde med flere aktører for alvor har sat fokus på grønlandsk mad.

Projektet Foodlab består af 3 dele:

Foodlabs styregruppe består af: Royal Greenland, Business Greenland, Ilisimatusarfik, Brugseni, og Sermersooq Business Council..

Innovation og iværksætteri

Et af hovedformålene med Foodlab er skabelsen af et innovationskøkken, som er åbent for både almindelige borgere og ansatte i madindustrien. I køkkenet skal der foregå ideudvikling i forhold til grønlandsk mad, og forskellige nye ideer i forhold til grønlandsk mad kan afprøves. Der er også lavet aftaler med forskellige leverandører, producenter og butikker, i forhold til eventuelt produktion og videresalg af udviklede produkter.

Det er meningen at Foodlab-køkkenet på denne måde kan hjælpe med at fremme innovation, vækst og iværksætteri på området. En af de allerede mange ideer som Foodlab har kastet af sig, er en madstand ved det kommende anlægssted for krydstogtskibe i Nuuk. Her er det meningen at traditionel og innovativ grønlandsk mad kan præsenteres for turister.

Forskning

Planen er at flere forskere tilknyttes Foodlab-projektet, blandt andet erhvervsforskere der kigger på langsigtet produktion af den udviklede grønlandske mad. Derudover vil der være forskere der kigger på værdifølelsen af produkterne. Værdifølelsen kan for eksempel være hvordan man sikrer at fersk laks er fersk, og videregiver disse informationer til kunderne. Der er mange nordiske forskere der gerne vil arbejde med mad i norden og Arktis, men har savnet samarbejdspartnere i Grønland til at søge fondsmidler, og koble en grønlandsk vinkel på forskningsprojekterne. Foodlab skal være med til at give dem foden indenfor.

Borgerinddragelse

Borgerinddragelse sker på forskellige måder i forhold til projektet. Overordnet er dog et fokus på fællesskab og viderelevering af viden. Det er for eksempel meningen at de som ”laver de bedste retter”, har muligheden for at give opskrifterne, og den viden de har inden for feltet, videre til andre interesserede.

 

Der er allerede fundet et lejemål til innovationskøkkenet, og Sekretariatet for Vækst og Bæredygtighed er i gang med at udarbejde en businesscase der skal tiltrække endnu flere investorer. Derudover er der gang i en behovsundersøgelse, som de også kan bruge din hjælp til. Hvis du kunne tænke dig at hjælpe med at udfylde et spørgeskema til Foodlabs behovsanalyse, kan du læse mere på projektets hjemmeside:

www.Foodlab.gl

Vækst og Bæredygtighedssekretariatet regner med at Foodlab lanceres engang til efteråret, når finansieringen er på plads. Projektet finansieres i samarbejde mellem de involverede interessenter.