Borger

Smuk tillidserklæring til os plejeforældre

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Kathrine og Marius Fly fra Nuuk har siden 2014 været plejefamilie for den nu 9-årige Camilla

– Vi er evigt taknemmelige over at ha´ fået Camilla. Det er en af de største gaver vi har fået. Hun giver os så meget lykke. Vi vil meget gerne takke hendes forældre for, at ha’ udvist den største tillid ved at overdrage forældreansvaret til os, siger Kathrine og Marius Fly.

Familien Fly har de sidste 3 år været plejefamilie for Camilla. En plejefamilie kan enten være en familie, der har barnet døgnet rundt, eller det kan være en aflastningsfamilie, hvor barnet bor hos sin egen familie og er hos aflastningsfamilien et bestemt antal dage om måneden.

Der er flere aflastningsfamilier tilknyttet Kommuneqarfik Sermersooq og de gør et kæmpe og beundringsværdigt arbejde, hvor børnene gives tryghed og en stabil hverdag.

– Vi har aldrig fortrudt, at vi har fået forældremyndigheden over Camilla. For os er det vigtigt at have et tæt samarbejde med de biologiske forældre. Hun har god kontakt til sin familie og sammen støtter vi hinanden, så vi kan skabe det bedste fundament for hende.

Kathrine og Marius Fly har kendt hinanden i mere end 20 år og sammen har de tre voksne børn. De to ældste er for længst fløjet fra reden mens den yngste stadig bor hjemme mens hun går på gymnasiet.

– Det var ellers meningen, at nu hvor ungerne var fløjet fra reden, at vi skulle begynde at nyde alderdommen og begynde at rejse rundt i verdenen. Men det er ikke rigtigt blevet til noget efter Camilla er kommet til. Men det er helt fint med os. Hun giver os så meget andet der er mere værdifuldt.

Det var egentligt tilfældigheder der gjorde, at familien Fly blev plejefamilie.

– Vi havde hørt at min lillebror havde en datter, men vi havde aldrig set pigen. Ikke før den dag vi blev inviteret til kaffemik. Det var den dag Camilla fyldte to år, siger Kathrine Fly.

Kort efter kaffemikken begyndte Camilla at sove hjemme hos Kathrine og Marius.

– Hun begyndte at kalde mig for atsassuaq (faster) og min mand for ningaaq (svoger). Kort efter begyndte Camilla at sove hjemme hos os. Først var det i weekenderne men efterhånden begyndte hun også at sove hos os på hverdage. Og uden at vi rigtigt lagde mærke til det, fik vi skaffet seng, legetøj og tøj til hende.

– På et tidspunkt var vi i Ilulissat på ferie og da vi efter et par uger vendte tilbage til Nuuk mødte vi Camilla og hendes mor ved Brugseni. Hun råbte ”atsassuaq” og kom løbende hen imod os. Hun havde åbenbart savnet os og begyndte at græde. Der smeltede mit hjerte, siger Kathrine Fly.

– Det er virkelig en velsignelse at have et plejebarn. Camilla har nogle dejlige forældre som elsker hende overalt på jorden, men de har ikke overskuddet til at tage sig af hende på grund af personlige årsager. Og her kommer vi ind i billedet.

– Både for os, men også for hendes biologiske forældre har det været vigtigt, at give Camilla den bedste opvækst. Vi sørger for faste sengetider og at hun bliver vækket i god tid om morgenen, så hun kan komme udhvilet i skole.

– Det har været meget nemt for os, at få Camilla ind i familien. Vi har fået stor opbakning alle steder fra, specielt fra Camillas mor. Hun har et kæmpe hjerte og hun har altid været der for os og er stadig en stor del af vort liv.

Vi bakker hinanden op

– Selvfølgelig er det en omvæltning at få ansvaret for et andets barn, men det er også lærerigt.

– Vores styrke som par er, at vi er gode til at snakke sammen, også omkring de emner der er ømtålige. Selvfølgelig har der også været konflikter hjemme hos os, men vi har altid formået at give plads til hinanden og løse de udfordringer der kommer. Vi går eksempelvis aldrig i seng før vi har løst de konflikter der opstår.

– Vi er også gode til at vise hinanden, at vi respekterer hinanden og at vi er kærlige overfor hinanden. Der gives mange krammere herhjemme. Som par er vi forskellige, men vi har nogle værdier vi efterlever. Vi er gode til at hjælpe hinanden og give plads til hinanden.

– Enhver kan åbne sin dør for andre, men det er ikke alle hjem der har hjertevarme. Det er meget vigtigt at man som plejefamilie er der for det barn man passer, men at man også har et godt samarbejde med de biologiske forældre, siger Kathrine og Marius Fly.

Kunne du tænke dig at være plejefamilie?

FOR YDERLIGERE OPLYSNINGER: Tlf 36 72 07 /36 72 08 / 36 72 09

PERSONLIGT FREMMØDE:

Forvaltningen for Børn og Familie

Imaneq 20, 3900 Nuuk

Mandag til onsdag fra kl. 10-15

Torsdag kl. 12-17

Fredag kl. 10-12