Borger

Juletræstænding i Nuuk [1]

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Den første søndag i advent var der vanen tro juletræstænding i Nuuk, og igen i år var det noget af et tilløbsstykke. Langt over tusind mennesker var stimlet sammen om det smukke træ, der er givet til Nuuk i gave fra Reykjavik Kommune, og som viceborgmester Nivi Olsen sagde i sin tale ved træets tænding, ’så er der bare noget ganske særligt over islandske træer’.

Eftermiddagen blev styrret fra scenen på Arsiffikpladsen af Maalia, der blandt andet havde besøg på scenen af Hinnarik, der fortalte om sine juleønsker og gav et par sjove sange.

Derefter var det blevet tid til dagens højdepunkt, hvor julemanden, julekonen og deres hjælpenisser dukkede op.

Hjælpenisserne spredte sig rundt om træet, mens julemanden og julekonen blev hejst mod træets top, så det kunne blive tændt og lyse mørket op.

”Når vi tænder byens træ, så ved vi, at julen er over os,” sagde viceborgmester Nivi Olsen i sin tale. ”Det er blevet tid til at få al julepynten fundet frem – og det er blevet tid til at få tændt for lysene i vinduerne rundt omkring – og lige præcis det med de mange lys er noget, er vel nærmest blevet et ’julevaremærke’ for os her i Nuuk – De tusinder af julestjerner og julekæder, der lyser byen op og spreder varme og julestemning. Det er en skøn tradition, og jeg er sikker på, at vi er mange, der i løbet af november går rundt og glæder os mere og mere til julelysene begynder at dukke op her og der og alle vegne rundt om i folks vinduer.”

Efter viceborgmesterens tale sagde Generalkonsul Skafti Jónsson nogle ord om julen, træet og venskabet mellem Island og Grønland, inden eftermiddagen blev rundet af med fællessang, dans om træet – og ikke mindst uddeling af lækre, islandske godteposer til byens børn.