Borger

Tasiilaq: Nyt husflidsværksted åbner

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

De lokale kunstnere får bedre rammer til at fremstille, bevare og videreføre østgrønlandsk kunsthåndværk.

To millioner kroner til renovering og flytning af husflidsværkstedet Stunken i Tasiilaq. De penge satte Kommunalbestyrelsen af på sidste års budget i Kommuneqarfik Sermersooq.

Nyt husflidsværksted i Tasiilaq

Mandag kom det håndgribelige bevis på, at husflidskunsterne har fået bedre og renoverede lokaler og nyt materiale og værktøj. Husflidsværkstedet i ny udgave blev indviet.

Stunken er flyttet og rykket ind, hvor Kredsretten i byen tidligere holdt til.

Eli Abelsen, centerleder på Majoriaq i Tasiilaq og ansvarlig for husflidsværkstedet, og Knud Mathiassen (IA), lokalt kommunalbestyrelsesmedlem, holdt tale ved åbningen.

”Jeg håber inderligt, at Stunkens nye flotte rammer kan være med til at bevare vores lokale og unikke kunsthåndværk. Det skal hjælpe med til, at traditionerne og håndværket bliver ført videre til unge mennesker og nye generationer, så østgrønlandsk kunst ikke går i glemmebogen. Det er smaddervigtigt,” siger Eli Abelsen.

I lokalerne bliver der blandt andet fremstillet østgrønlandske tupilakker af rensdyrgevir og qilaat (den traditionelle grønlandske tromme).

Det er meningen, at den nye udgave af Stunken ikke bare skal fremme forholdene for lokale kunstnere, men også for turister, som besøger Tasiilaq. Indtil nu har kunsthåndværkerne i Østgrønlands største by typisk solgt deres kunst ved at gå fra dør til dør eller ved at sælge det til turistkontoret Skæven.

”Planen er, at produkterne i fremtiden kan blive solgt fra den nye bygning. Stunken har fået glasskabe, hvor produkterne bliver fremvist, og kunstnerne har mulighed for at sælge direkte til eksempelvis turister. Borgerne i byen har naturlig også mulighed for at slå vejen forbi og købe kunsthåndværk, ”siger Eli Abelsen.

Eli Abelsen fortæller, at han lige nu i samarbejde med ledelsen fra Nuuk er i gang med at se på, hvordan husflidsværkstedet i fremtiden skal drives. Her vil der blandt andet blive kigget på, hvordan andre kunstværksteder i Vestgrønland kører.

”Som sagt vil vi rigtigt gerne have fat i de unge. Det er samtidig mit håb, at de lokale kunstnere etablerer en forening, så de på den måde får indflydelse på, hvordan dagligdagen i bygningen skal være. Desuden vil vi kigge på mulighederne for at få arrangeret flere kurser i lokalerne, så håndværket varer ved.”

Stunken har indtil videre åbent i hverdage fra klokken 8 til 16.