Borger

Indvielse af Sikuki Nuuk Harbour

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Kommuneqarfik Sermersooq har opført 90.000 kvadratmeter erhvervsarealer i tilknytning til havnen og afsat 150 millioner kroner for at skabe den nødvendige infrastruktur omkring så stor en havn.

Fredag den 22. september blev Grønlands nye, internationale havn, Sikuki Nuuk Harbour, officielt indviet. Det skete ved et større arrangement, hvor der var budt ind til kage og kaffe, mens formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, samt Gustav Skifte og hans barnebarn, Maalia, klippede det røde bånd.

Selve havnen omfatter en containerterminal på 47.000 kvadratmeter, to mobile kraner, pakhus, kontorer og et værksted.

150 millioner til infrastruktur
Et så stort havneanlæg kan naturligvis ikke stå alene, og derfor har man fra Kommuneqarfik Sermersooqs side af valgt at bidrage til det nye havneområde ved at skabe 90.000 kvadratmeter erhvervsarealer umiddelbart i tilknytning til Sikuki – ligesom der også fra kommunens side er afsat 150 millioner kroner til at skabe den nødvendige infrastruktur omkring det nye, stærke havneanlæg, så man sikrer, at havnen glider velfungerende ind i hovedstadens infrastruktur og byliv.

Dette anlægsarbejde er allerede godt i gang. Den nye rundkørsel ude ved forbrændingsanlægget er blandt andet et stort skridt på vejen til en lettere trafik til og fra havnen, når den kommunalt opførte bro mellem havnen og rundkørslen kan færdigetableres.  Det er noget, der vil lette tilgangen til havnen og for eksempel lette Nuussuaq for den tunge trafik, havnen ellers ville have ført med sig.

Lykønskning fra borgmesteren
På lørdagens reception for åbningen af havnen, gav borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, blandt andet havnen disse ord med på vejen: ”Det er en stor dag for Nuuk. En dag, vi har glædet os til, fordi denne, nye havn også er et signal om en positiv og stærk vilje til erhvervsudvikling her i vort lands hovedstad. Det er et stort skridt ind i fremtiden; og havneområdet er da også fra vores side af tænkt som den ene af to nye og stærke indfaldsporte til Nuuk og hele Grønland – den anden bliver den nye lufthavn i Nuuk … Jeg er sikker på, at havnen her bliver et driftigt område og en løftestang for den fortsatte, positive udvikling i Nuuk.”