Innuttaasunut

Tamanut tusarniaaneq: Inuit innarluutillit pillugit politikkimut nutartikkamut siunnersuut

Pilersaarutitut siunnersuut piffissami 2023-mi 13. decembari – 2024-mi 31. januarip tungaanut tamanut tusarniutigineqassaaq. Piffissami tusarniaaffiusumi siunnersuummut oqaaseqaateqartoqarsinnaallunilu akerliliissuteqartoqarsinnaavoq.

Inunnut innarluutilinnut suliassaqarfik malunnaatilimmik ineriartorpoq inuit innarluutillit pillugit politikki 2017-imi kingullermik kommunimit suliarineqarnerata kingorna. Ilaatigut Inuit Innarluutillit tapersersorneqarnissaat pillugu Inatsisartut inatsisaat 2019-imi saqqummiunneqarpoq, tamatuma nassataanik oqaaseq innarluuteqarneq aamma taamaattumik sullinniakkat inatsimmi pineqartut pillugit paasinnittaaseq siammasinnerulerpoq. Ilanngullugu inuit innarluutillit pillugit politikkip ukiut sisamat qaangiunneri tamaasa aaqqissuunneqartarnissaa inatsisitigut pisussaaffiulerpoq.

Inuit innarluutillit pillugit politikki aqqutigalugu piffissamut ungasissumut toraagassanik takorluukkanillu aalajangersaassaagut, Kommuneqarfik Sermersuumi innuttaasunut piginnaanikillisimasunut pissutsit qanoq ittuunissaanut kissaativut tunngavigalugit.

Inuit innarluutillit pillugit politikki aqqutigalugu kommunip innarluutilinnut suliassaqarfimmi suliniutinik ataatsimoorussanut toraagassamik inissiissaaq aamma pingaarnertut ukkatarineqartussat pillugit politikkikkut najoqqutassat inissillugit. Politikkimi innuttaasut piginnaanikillisimasut inuuneranni pissutsit tulliuttut pingaarnertut isiginiassavagut:

  • Meeqqat inuusuttullu inuunerat
  • Ulluinnarni inuuneq
  • Sunngiffimmi inuuneq
  • Ilinniarnermi inuussutissarsiornermilu inuuneq
  • Inuunermi ikaarsaarnerit