Innuttaasunut

Multi-Kulti alakkarterneqarluarpoq

Paasissutissaq qangarnissaq

Akit, ammasarfiit, malittarisassallu il.il. uani saqqummiunneqartut qanganitsersimasinnaapput.

Akunnerup naanerani Multi-Kulti ingerlanneqarmat illoqarfiit pingaarnersaanni assigiinngisitaarneq sisamanngorneq apriilip ulluisa sisamaanniit sapaammut apriilip ulluisa arfineq-aappaannut nalliuttorsiutigineqarpoq.

Filmertarfeeraq, nammineq erfalasuliorneq, tupilaat pillugit oqaluttuanik paasiniaaneq kiisalu asanninnermik qalipanneqarnerit. Multi-Kulti ingerlanneqarnerani ilaatigut tamakku misigineqarsinnaapput.

Iluatsilluartoq

Inuit taama amerlatigisut akunnerup naanerani kulturikkut pikialaartitsivimmukarlutik alakkaasimanerat Multi-Kultimut suliniummut aqutsisuusoq Anne Kirstine Von Eyben tupaallappoq.

 ”Aaqqissuussatta ilaat tunuleriaaffiusariaqaraluartut nuannaartunik alaatsinaattunillu alakkarterneqarluarput. Takullugit assut nuannerput. Nuummi innuttaasut imminnut paasisimasaqarfiginerulerusupput, tamannalu misilittagaq aappaagu festivalertitseqqilerutta eqqaamassavarput”, Anne Kirstine Von Eyben oqarpoq.

Atuakkanik atorniartarfik kultureqarluartoq

Nunatta Atuagaateqarfiani aaqqissuussamut ”Nunarsuaq naapiguk” ataatillugu Nuummi innuttaasut aqqanillit nunatik ileqqorisartakkatillu oqaluttuarivaat, taama oqarpoq Chloe Christiansen, Nunatta Atuagaateqarfiani misigisassarsiornermik pilersitsisuusoq.

Nunatta Atuagaateqarfiani ilaat inuiattut assuuteqarput, assut kusanarlutik, oqaluttuartullu tamarmik pinngittoqaratik nuna inunngorfigisartik tulluusimaarutigalugu oqaluttuarivaat. ”Inuit assut alaatsinaapput nutaanillu ilikkagaqarusussuseqarlutik, aamma aaqqissuussinerput Multi-Kultertitsinermut tapertaasinnaammat assut nuannaarutigaarput.” Chloe Christiansen oqarpoq.

Nunarsuaq misiliguk

Innuttaasut illuanni Illorput-mi arfininngornermi kalaallit nerisassaataannik ornigulluni misiliiartortoqarsinnaavoq. Tassanilu savamik suppalianiit kapisillit pujukkat, qaleralimmik frikadelliliat aamma kalaallit raajaataat usserneqarsinnaapput. Aaqqissuussaq iluatsilluarpoq, sivitsunngitsorlu usserneqarsinnaasut tamarmik nungupput.

”Kalaaliminertalimmik aaqqissuussisoqarnera nuannarineqarluarpoq, tassanilu pilersaarutit maleqqissaarlugit suna tamarmi naammassineqarpoq” taama oqarpoq Lena Olsen, Illorput-mi sulisoq. Takkuttoqanngitsuussasoralugu ernumalersimagaluarpoq, naatsorsuutigisalli qaangerujussuarlugit naammassineqarnera assut nuannaarutigalugu. ”Aaqqissuussatsinnut kingullermut sushiliorluta pigatta, inuppassuit takkupput, tassani pissaangaatsialeraluarpunga, tassami takkuttut tamarluinnaasa pissaqartikkusunnermik” Lena illarlunilu taama oqarpoq. ”Qujanartumilli tunniussinnaasavut naammapput, aamma naak inersuaq ulikkaavikkaluartoq” oqarpoq.

Ukioq manna Multi-Kulti ingerlanneqarnerani iluatsilluaqimmat aaqqissuisunit tamaat isigalugu assut nuannaarutigineqarpoq.