Innuttaasunut

Piniarnermut akuersissutit aaneqarsinnaalerput

Paasissutissaq qangarnissaq

Akit, ammasarfiit, malittarisassallu il.il. uani saqqummiunneqartut qanganitsersimasinnaapput.

Tuttunik umimmannillu piniarnermut akuersissutit maanna aaneqarsinnaalerput

1. august nalliutigajalerpoq, tamannalu isumaqarpoq tuttunik umimmannillu piniarfissanngungajalersoq. Ullumimiit najukkanni innuttaasunik kiffartuussivimmut piniarnermut akuersissut aasinnaavat.

Inuussutissarsiutigalugu piniartunut tuttunniarneq piffissami 1. august – 15. oktober ingerlassaaq, sunngiffimmilu piniartunut 1. august – 30. september. Inuussutissarsiutigalugu sunngiffimmilu piniartut tamarmik umimmaat umimmaqarfimmit Maniitsumeersut piniarsinnaavaat, tassanilu piniarnermut piffissaliunneqarsimavoq 1. august – 15. otkober. Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoqarfimmit malugeqquneqarpoq kulavaat norrallit tiggaallu tammajuittussarsiniarluni piniagaasut piniagaanngimmata.

Sunngiffimmi piniartuuguit Nuummil najugaqarlutit maluginiassavat tuttunniarnissamut akuersissut sorleq qinnutigissanerlugu. Tuttoqarfinnit Akia – Maniitsoq, region 3 aamma Ameralik, region 4 imaluunniit Qeqertarsuatsiaat, region 5 tuttunniarnissamut akuersissummik piniarfigisinnaavatit. Imaappoq region 4-mi tuttunniarnissamut akuersissummik pisimaguit region 5-mi akuersissummik pisinnaanngilatit.

Ivittuuni inuussutissarsiutigalugu piniartut akornanni umimmanniarnissamut akuersissutinik makitsisoqassaaq.

Sunngiffimmi piniartut tuttunut umimmannulluunniit piniarnermut akuersissummik piniarunik, sunngiffimmi piniarnermut allagartartik 1. maj 2018 nallertinnagu akilereersimassavaat. Pniarnermut akuersissut inunnut ukiuni 10-ni kingullerni ukiut 2 ingerlanerini Kalaallit Nunaanni najugaqartutut nalunaarsorsimasunut taamaallaat tunniunneqarsinnaapput.

Pisanik nalunaaruteqartarneq

2017-mi tuttoqarfinni Akia – Maniitsoq aamma Ameralik tuttunniarnissamut akuersissutit 1022-it tunniunneqarsimapput, taakkunanili 491-it kisimik utertinneqarsimallutik. Namminersorlutik Oqartussanit nalunaarutigineqarpoq akuersissutinik utertitsinngitsoortarneq, piniartunut pineqartunut siunissami akuersissummik pisinnaanermik ajornakusoortitsilersinnaasoq.

Tuttut aamma Umimmaat 2018