Bolig Fritid

Overvejer du at bygge hytte?

Historisk information

Takster, åbningstider, regler mv. som fremgår af denne artikel er ikke nødvendigvis gældende i dag.

Der er mange forhold, der skal på plads og et sæt klare regler, der skal overholdes, hvis du vil bygge en hytte i Kommuneqarfik Sermersooq. Arealmyndigheden står dog klar til at hjælpe dig med processen og alle dine spørgsmål.

Det er altid en god ide at kontakte Arealmyndigheden, inden du overhovedet begynder at planlægge din fremtidige hytte. De kan fortælle dig om alle de regler, der skal overholdes, og om selve processen og papirarbejdet du skal igennem, inden byggeriet begynder.

”Mange borgere tror, at de kan sejle ind og finde et sted til deres kommende hytte og så gå i gang med byggeriet weekenden efter. Sådan er det desværre ikke. Der er en hel del papirarbejde, og ting der skal i offentlig høring, inden byggeriet kan begynde,” fortæller sagsbehandler Gerth Lyberth fra Arealmyndigheden.

Er det et hytteområde?
Hvis du allerede har udset dig et sted til din hytte, kan du selv gå ind og se, om der må bygges hytter i området, ved at tjekke om det er et hytteområde. Det kan du se i kommuneplanen på www.kp.sermersooq.gl/da/

Sagsbehandling tager over halvanden måned
Når du har fundet en placering, du ønsker til din hytte i et af kommunens hytteområder, skal du ansøge om en arealtildeling for få lov til at bygge der. Du kan selv gå ind og søge om arealtildelingen på hjemmesiden www.nunagis.gl eller kontakte medarbejderne i Arealmyndigheden, som meget gerne vil vejlede dig i ansøgningen. Du skal dog regne med, at det kan tage halvanden til to måneder at sagsbehandle din ansøgning, da den blandt andet skal i tre ugers offentlig høring.

Vi hjælper gerne
Gerth Lyberth opfordrer til, at man tager imod afdelings tilbud om assistance i ansøgningsprocessen: ”Hvis man ikke kender proceduren, ved vi godt, at det kan være en uoverskuelig proces at skulle igennem. Derfor vil vi meget gerne vejlede den kommende hytteejer og hjælpe med at forberede arealansøgningen. På den måde undgår du at skulle indsende ansøgningen flere gange på grund af fejl og formaliteter, som vi ser så tit.”

Arealmyndigheden kan kontaktes på: sai@sermersooq.gl