Byerne skal udvikles på turismeområdet

Selv om der sker en langsom udvikling, har alle byerne meldt ud, at de er klar til videreudvikling og planlægning på turismeområdet.

Der er fastansatte medarbejdere i Tasiilaq og Nuuk, og Ivittuut, Ittoqqortoormiit og Paamiut alle har en særskilt koordinator.

Der er stor forskel på servicen af turister i byerne, hvor der nogle steder ellers kommer mange turister, kan de dog få besøg af turisterne, afhængigt af trafikforholdene, andre byer igen har behov for udvikling på turistområdet, for eksempel med overnatning- og trafikmuligheder.

Turister, der besøger Grønland med fly har ligget stabilt på 33.000 om året siden 2005, og Grønlands Statistik vurderer, at tallet har stabiliseret sig.

Hovederhvervet i Tasiilaq

Finanskrisen har ikke den helt store indflydelse på antallet af turister. Sidste år har der været omtrent 20.000 turister i Tasiilaq, der er fløjet via Island, siger lederen af Destination East Greenland, Anders Stenbakken.

Turismen er hovederhvervet i Tasiilaq, og én af Tasiilaqs hovedattraktioner er Arctic Team Challenge, der afvikles i Tasiilaq. Kendskabet til denne konkurrence med ekstreme sportsgrene er blevet spredt ud gennem tv-udsendelser, der er blevet set af op mod 1 million seere.

Destination East Greenland og Ace and Ace TV-productions har planer om at lave tv-udsendelser med programmer om seværdigheder og kulinariske programmer, for at markedsføre turismen i Tasiilaq og for at sprede kendskabet tilGrønland i omverdenen. Det er så planen, at optagelserne i år skal vises i forskellige lande.

Der er også initiativer i gang for at udvikle turismen, blandt andet ved give turisterne mulighed for at stå på ski, komme ud i naturen, tage på ture med kajak og gå på sæljagt, siger Anders Stenbakken endvidere.

Succesrige erhvervsdrivende i Ittoqqortoormiit

Den yderste kommune i Kommuneqarfik Sermersooq, Ittoqqortoormiit, bliver kun besøgt at turister på bestemte sæsoner.

Det private firma, der driver turisme i Ittoqqortoormiit hedder Nanu Travel ApS.

-Selv om turistsæsonen kun løber over tre måneder, har antallet af turister været stabilt med lidt stigning i de sidste år, og vi arbejder fortsat med at udvikle servicen for turister, siger Martin Munck fra Nanu Travel ApS.

I de tre måneder turismen foregår, er der tilbud på hundeslædekørsel, fordi sejladsen kun kan foregå i to måneder, begrænser det mulighederne for turisterne.

Selv om der ikke er direkte samarbejde mellem Tasiilaq og Ittoqqortoormiit på turismen, er der et fælles mål, om at der skal være mere beskæftigelse i turismeerhvervet.

-Vi kan for eksempel udnyttelse af borgernes viden bedre ved at arrangere langture med hundeslæde til Nordøstgrønland, til Nationalparken, siger Martin Munck.

Kurser for borgerne i Paamiut

Lise Egede Hegelund, der har arbejdet med turisme i flere år,  har i løbet af i år holdt kursus t turismehåndtering for cirka ti borgere i Paamiut, siger fagkoordinator for erhvervsudvikling, Kúnak Lorentzen.

Paamiut har ikke en fastansat turistchef, men lederen af museet, Peter Lorentzen, arbejder med turisme.

-Det går trægt med turismen i Paamiut. Hvis der blev gjort noget ved havnen, kunne der ellers komme flere turister, siger Kúnak Loretzen, og fortsætter:

-Når der er skibsanløb, bliver turisterne sat i land ved pontonbroen med båd. Pontonbroen er blevet for lille og kan kun anløbes, når der er højvande. Det må udbedres,  hvis der skal komme flere turister.

Interesse for Ivittuut

Ivittut anses for at være attraktivt for turisterne, fordi turisterne vil besøge os, er vi gået i gang med at udvikle turismen i samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq og Grønlands Kommando, siger Borgerforvaltningschef i Ivittuut, Bent Svenbæk.

Der er stor interesse for Ivittut, der har haft en minedrift og er en flådestation. Der er behov for udvikling på turismeområdet, idet der er begrænsede muligheder for turister, siger Bent Svenbæk.

-Turisterne vil også gerne besøge bygderne, afhængigt af trafikmulighederne, og Ivittut er helt sikkert et attraktivt sted for turisterne, og vi har derfor vilje til at udvikle turismen her i vores lille by, siger Bent Svenbæk.

Tekst og foto: klbi@sermersooq.gl